Italië dreigt opnieuw bijdrage aan Europese Unie terug te schroeven

Migranten op de Diccioti © Reuters

Als er geen oplossing komt voor de migranten die per boot Italië bereiken, ziet vicepremier Luigi Di Maio geen andere optie dan de Italiaanse betalingen aan de EU terug te schroeven.

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio, die ook leider is van de populistische regeringspartij M5S (Vijfsterrenbeweging), heeft opnieuw gedreigd de Italiaanse bijdrage aan de Europese begroting eenzijdig te verlagen, nadat vertegenwoordigers van verschillende EU-landen in Brussel geen akkoord vonden over een mogelijke verdeling van de migranten die geblokkeerd zitten op het Italiaanse schip Diciotti.

Het schip van de Italiaanse kustwacht ligt sinds maandagavond aangemeerd in de haven van Catania, op het Italiaanse eiland Sicilië. Honderdvijftig migranten mogen niet van boord gaan. Italië verlangt van andere EU-lidstaten dat die ook vluchtelingen opnemen, maar vangt voorlopig bot bij de Europese partners. Di Maio had eerder al met een stopzetting van de betalingen gedreigd als er geen oplossing uit de bus zou komen voor de migranten.

Gisteren liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA) verstaan dat hij niet bereid is migranten van het schip op te nemen in ons land. Eerder gebeurde dat wel met opvarenden van het schip Lifeline, dat in Malta aanmeerde. ‘Toen heb ik gezegd: dit is een eenmalig feit – en daar hou ik mij aan,’ aldus Francken. ‘Wij gaan geen illegale migranten meer opnemen die op boten vertrekken uit Noord-Afrika.’

‘De Europese Unie heeft beslist Italië nog maar eens de rug toe te keren’, aldus Di Maio op zijn Facebookpagina. Hij voegde eraan toe dat zijn land dan geen andere keuze heeft dan ‘eenzijdig een compenserende maatregel te nemen’. ‘We zijn bereid de fondsen die we geven aan de Europese Unie terug te schroeven.’

De onderhandelingen tussen twaalf EU-landen beoogden ook oplossingen op lange termijn voor de bekommernissen van Rome op het vlak van migratie. Behalve Italië namen Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal en Spanje deel aan de gesprekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content