© REUTERS

Socioloog: “Ik ben voor het eerst bang voor een burgeroorlog”

Boos. En bang. De Franse socioloog Laurent Chambon omschrijft in het Nederlandse Algemeen Dagblad hoe zijn landgenoten zich voelen na een nieuwe aanslag in hun land. “De spanningen lopen op. Ik ben voor het eerst echt bang voor een burgeroorlog.”

mtm

“Toen ik donderdagavond mijn vrienden in Nice belde, proefde ik nauwelijks emoties bij hen”, getuigt de Franse socioloog, die al vijftien jaar in Nederland woont, in de Nederlandse krant. “Ze waren niet kwaad of verdrietig. Ze zeiden alleen maar: ik leef nog. De shock was te groot. Ook bij mij. Pas vrijdagochtend, toen ik de beelden van de ooggetuigen zag, kwam het bij me binnen. Weer een aanslag. Weer Frankrijk.”

“Leiders komen niet verder dan spierballentaal”

De 43-jarige Chambon is naar eigen zeggen razend. “Zo boos dat families worden afgeslacht, nota bene op de dag van vrijheid, gelijkheid en broederschap (de aanslag in Nice vond plaats op de Franse nationale feestdag, nvdr.). Maar meer nog dan dat voel ik teleurstelling. Ik ben teleurgesteld in onze leiders, die opnieuw niet verder komen dan spierballentaal. Nog meer bommen op ISIS, zegt Hollande, nog meer militairen op straat. Is dat echt het beste waar je nu mee kan komen? Onze leiders hebben geen politiek antwoord op deze nachtmerrie die niet lijkt te eindigen. Dat vind ik doodeng. De illusie dat onze leiders de wereld beter snappen dan wij, meer weten dan wij en betere oplossingen kunnen bedenken dan wij, die ben ik kwijt. Het is als het moment waarop ik besefte dat mijn ouders ook maar gewone mensen waren, die helemaal niet alles weten en ook geen oplossingen hebben voor de complexe vragen in het leven.”

“Het wordt nog erger”

Tegelijk is de socioloog ook bang. “Een vriend van me is rechter in Parijs. Hij behandelt veel terreurzaken en vertelde me hoeveel aanslagen de voorbije maanden mislukt zijn, of voorkomen. Angstaanjagend. En hij vertelt me dat er nog meer komen. Aanslagen met bommen. We zeggen het niet hardop, maar we weten het. Het wordt nog erger en niemand heeft er een antwoord op. Patrick Calvar (de baas van de Franse veiligheidsdienst DGSI, nvdr.) waarschuwt voor een burgeroorlog. Voor het eerst ben ik daar nu ook oprecht bang voor.”

Volgens Chambon is het ook geen toeval dat de aanslag in Nice plaatsvond, in de Zuid-Franse stad lopen de spanningen tussen extreemrechts en moslims al jarenlang op. “Nice is een façade. In het centrum is extreme luxe, daarbuiten is het geen prettige stad. In de banlieues heerst grote armoede, totale uitzichtloosheid. Dat is geen excuus voor welke misdaad ook, maar het kweekt frustratie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer