Is DNA ook in deze Belgische moordzaken de sleutel om ze op te lossen?

© rr

Zou een grootschalig DNA-onderzoek, zoals dat waarmee het Nederlandse gerecht de moordenaar van scoutsjongen Nicky Verstappen (11) na 20 jaar kon ontmaskeren, ook in ons land onopgeloste moorden kunnen ophelderen? De Nederlanders vroegen 21.500 mannen om een speekselstaal af te staan, waarna de moordenaar gevonden werd. Wettelijk gezien ligt zo’n onderzoek moeilijk in ons land, omdat een onderzoeksrechter iemand alleen kan verplichten DNA af te staan als er een “aantoonbare aanwijzing van schuld” is. “Maar mensen vragen om vrijwillig DNA af te staan, kan geen probleem zijn”, zeggen juristen. In deze muurvaste dossiers zou zo’n DNA-onderzoek misschien een oplossing kunnen bieden.

Cedric Lagast

INGRID CAECKAERT

Waarom niet elke eigenaar van een rode Honda Civic?

Al meer dan een kwarteeuw heeft het Brugse gerecht het DNA in handen van de moordenaar van Ingrid Caeckaert (26). De jonge vrouw werd op een zaterdagmiddag in 1991 op klaarlichte dag door een onbekende man neergestoken in de trappenhal van haar appartementsgebouw in Knokke. De dader kon ontkomen, zonder dat iemand hem opmerkte. Maar hij maakte één fout: hij liet DNA achter.

© Repro FM

Caeckaert kreeg maar liefst 62 messteken te verduren. Waarom de jonge vrouw moest sterven, begrijpen haar ouders tot op vandaag nog steeds niet. Ook de moordenaar zelf verwondde zich bij de steekpartij aan zijn eigen mes. Hij liet een bloederige handafdruk achter op de glazen voordeur van het appartementsgebouw én een lang bloedspoor. Speurders konden het 172 meter ver volgen, tot aan een verlaten parkeerplek.

Op die plaats hadden getuigen eerder die dag een opvallend onhandig geparkeerde rode auto zien staan. Onder hypnose vertelde één getuige dat het om een Honda Civic ging. Alle West-Vlaamse eigenaars van zo’n Honda werden toen gecontroleerd. “Maar in Knokke komen natuurlijk niet alleen West-Vlamingen”, zegt een bevoorrechte bron. Zo was Ingrid Caeckaert zelf afkomstig uit het Oost-Vlaamse Maldegem.

Niet alle Belgische bestuurders van een Civic zijn toen verhoord. “In theorie is het voor de Dienst Inschrijving van Voertuigen nog steeds mogelijk om te achterhalen wie in 1991 met zo’n auto reed”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerder van de FOD Mobiliteit. “Al zijn die gegevens niet gedigitaliseerd, en moeten we ze gaan zoeken in kartonnen dozen.” Het parket van West-Vlaanderen kon vrijdag geen commentaar kwijt. De moord op Caeckaert zal in 2021 verjaard zijn.

TANIA VAN KERKHOVEN

Waarom niet elke aanwezige op die fuif?

De man die de 17-jarige ­Tania Van Kerkhoven uit Edegem vermoordde, is na 25 jaar nog altijd niet ontmaskerd. Maar toen hij het meisje op 17 juli 1993 doodstak nadat ze naar een feestje was geweest, liet ook hij zijn DNA achter.

© if

Rond 1 uur ’s nachts vertrok Tania Van Kerkhoven op haar brommer aan het jeugdhuis van Wommelgem, waar ze de hele avond op een fuif had gedanst. Haar brommer werd later in Deurne teruggevonden, netjes langs de weg geparkeerd. Het lichaam van het meisje werd 10 kilometer verderop gevonden in het Brilschanspark in Berchem, vlak langs de Antwerpse ring. Speurders vermoeden dat ze met de auto werd vervoerd.

Het meisje werd in het park doodgestoken. De dader nam haar schoenen vast en versleepte haar lichaam tot onder enkele struiken. Daarbij liet hij zijn DNA achter op haar schoenen. Dat DNA-profiel werd met verschillende verdachten vergeleken, zoals Michel Fourniret of Ronald Janssen, maar dat leverde nooit een doorbraak op. Haar ouders zeiden in interviews dat ­Tania volgens hen vermoord moet zijn door ­iemand die ze kende. Het DNA-profiel werd nooit vergeleken met een groep mensen uit haar kennissenkring – bijvoorbeeld de aanwezigen op de fuif.

BENDE VAN NIJVEL

Waarom niet elke rijkswachter?

Ook in het onderzoek naar de Bende van Nijvel beschikken de onderzoekers over DNA-materiaal van de daders – al is dat zeer beperkt. Het gaat om sporen die op een ­sigarettenpeuk gevonden werden na de moord op een taxichauffeur, en om materiaal aangetroffen op een ­kogelwerend vest dat bij een overval zou zijn gebruikt.

© Photo News

Veel speurders vestigden in de loop der jaren hun hoop op dat DNA-materiaal, om het mysterie te kunnen oplossen. Jaren geleden werd al eens aan honderd mannen gevraagd om DNA af te staan.

Omdat een van de belangrijkste denkpistes naar leden van de rijkswacht wijst, moesten toen ook veertig rijkswachters erfelijk materiaal afstaan. Het ging om leden en ex-leden van de Groep Diane. Onder anderen Christiaan Bonkoffsky, die eind ­vorig jaar plots in beeld kwam als de Reus, moest in 2000 al een speekselstaal afstaan. Het ­leverde geen doorbraak op.

Maar de rijkswacht was ­uiteraard veel groter dan de aangeschreven mannen, en bovendien menen sommigen dat de daders toen al ex-rijkswachters waren.

“Maar iedereen die indertijd bij de rijkswacht zat, oproepen voor een DNA-staal: dat ligt uiteraard erg gevoelig”, zegt een bron.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer