© rr

Zwaardere straf in beroep voor rekruut van Syriëstrijder Brian De Mulder

Een teruggekeerde Antwerpse Syriëstrijder is in beroep zwaarder gestraft. Râbih S. (25) liet zich door jeugdvriend Brian De Mulder overhalen om naar Syrië te gaan. In eerste aanleg kreeg hij vier jaar cel, het hof deed daar een jaar bovenop. De onmiddellijke aanhouding werd eveneens bevolen.

jbs

De Mulder had vanuit Syrië geregeld contact gezocht met zijn oude jeugdvriend via Skype en sociale media. Hij vroeg hem meermaals om ook naar daar te komen. Dan zou hij volgens De Mulder wel zien dat het leven er beter was dan in België. Râbih S. zou in Syrië in een mooi huis kunnen wonen en er kunnen trouwen.

De twintiger ging overstag en vloog in december 2013 vanuit het Duitse Düsseldorf naar Turkije. Mensensmokkelaars hielpen hem de grens over met Syrië, waar De Mulder hem stond op te wachten. Râbih S. kreeg een strijdersnaam en volgde lessen Arabisch en islam. Hij slaagde echter niet in zijn testen, waardoor hij geen toegang kreeg tot de trainingskampen van IS.

Hij kreeg op de koop toe een ontsteking aan de appendix. De medische ingreep verliep niet naar wens en hij was enkele maanden buiten strijd. Toen hij voldoende hersteld was, gebruikte hij een list om de grens met Turkije over te steken en keerde hij in augustus 2014 terug naar België.

In januari 2015 werd hij opgepakt. Hij zat vier maanden in voorhechtenis en werd dan onder elektronisch toezicht geplaatst. Zijn advocaat had voor een werkstraf gepleit, maar de correctionele rechtbank vond enkel een effectieve celstraf van vier jaar op zijn plaats. Het hof van beroep heeft daar donderdag vijf jaar van gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER