De paus komt naar Ierland naar aanleiding van de Werelfamiliedagen.
Volledig scherm
De paus komt naar Ierland naar aanleiding van de Werelfamiliedagen. © Getty Images

Paus erkent leed slachtoffers misbruik: "Walgelijke misdaden, bron van pijn en schaamte, kerk heeft gefaald"

Paus Franciscus heeft voet aan de grond gezet op Ierse bodem. Tijdens zijn tweedaagse bezoek, naar aanleiding van de Wereldfamiliedagen, zal hij onder meer slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken ontmoeten. Franciscus erkende in zijn eerste toespraak het leed en uitte kritiek op de wijze waarop binnen zijn Rooms-Katholieke Kerk is omgegaan met slachtoffers. De kerkvorst noemde het terecht dat grote verontwaardiging is ontstaan over het feit dat "geestelijke autoriteiten hebben nagelaten op toereikende wijze te reageren op deze walgelijke misdrijven".

29 reacties

  • Jan Wuyts

    6 jaar geleden
    De machteloze? leider van de meest verdorven organisatie ter wereld. Niet hij regeert, maar de Italiaanse versie van de inquisitie de "curie". Die wist zeker van al deze pedofiliezaken. Om hun maffiaorganisatie te redden, hebben ze alles toegedekt. Tot nu, de rottigheid spuit er langs alle kanten uit, Vesuvius en Etna in veelvoud. En hun slachtoffers worden nu, via de media, opnieuw met dat vreselijke verleden geconfronteerd. De enig echte machtelozen, opnieuw...
  • Cyriel Van den Eede

    6 jaar geleden
    Trouwen is geen oplossing... er zijn in de wereld genoeg getrouwde mannen die dergelijke wansmakelijke zaken uitvoeren. Het zou beter zijn dat de mensen hun verstand gebruiken en inzien dat men hen
  • Cyriel Van den Eede

    6 jaar geleden
    Trouwen is geen oplossing... er zijn in de wereld genoeg getrouwde mannen die dergelijke wansmakelijke zaken uitvoeren. Het zou beter zijn dat de mensen hun verstand gebruiken en inzien dat men hen een rad voor de ogen draait !
  • Marc Van der Vloedt

    6 jaar geleden
    @ vandekempen bart, heb je de reactie van "jos beverke" niet gelezen ? Onbestraftheid (van de meesters (door de eeuwen heen)), immuniteit, diplomatieke onschendbaarheid en de verplaatsbare geestelijke vluchteling (voor het gerecht), zijn dat niet de grootste oorzaken ?
  • Eida Lam

    6 jaar geleden
    De reden waarom Ratzinger de eerste paus is geweest die afzach van de titel: teveel tegenstand in het Vaticaan toen hij over pedofielen begon, en hoe hij daar een einde aan wou maken. Dat verzin ik niet zelf, dat zijn de woorden van zijn pauselijke butler.