Direct naar artikelinhoud
Dataroaming

Ondanks gratis roaming tóch een hoge telefoonrekening? Hierdoor komt het

iPhone en iPad op het terras.Beeld ANP XTRA

U gaat op vakantie en vol vertrouwen streamt u Netflix van vertrek tot aankomst in Italië. Roamingkosten voor mobiele data zijn binnen Europa immers toch afgeschaft. Het lag niet aan uw onbeperkte databundel, maar toch wacht u bij thuiskomst een dikke telefoonrekening. Een bekende frustratie?

Het is dus oppassen geblazen en kleine lettertjes lezen. Zwitserland mag dan op Europees grondgebied liggen, maar doet niet mee aan de afgeschafte kosten voor dataroaming. Monaco idem. Lekker Netflixen, een routebeschrijving opzoeken of alle bezienswaardigheden van Genève opzoeken? Een slecht idee. Al 114 mensen dienden daarover dit jaar een klacht in, schrijft VTM NIEUWS op basis van gegevens van de ombudsdienst van telecommunicatie.

Niet alleen Zwitserland

Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie. Alle andere 28 landen doen wel mee. Zelfs in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein betaal je niets extra. Maar Zwitserland doet daar dus niet aan mee. Andere landen die tot de kleine lettertjes behoren? Monaco, San Marino, Andorra of op eilanden zoals de Kanaaleilanden, The Isle of Man of de Faroëreilanden. Ook behoren sommige Oost-Europese landen niet tot de Europese Unie. Bijvoorbeeld in Bosnië, Macedonië en Montenegro kan het versturen van Whatsapp-berichten je duur komen te staan.

Ga je nu naar Griekenland? Ook dan is het oppassen geblazen. Hoewel Griekenland een Europese lidstaat is, kan het op sommige plekken zijn dat je telefoon verbinding maakt met een Turkse provider. Het gaat hier voornamelijk om de eilanden Lesbos en Kos. Deze liggen namelijk dicht bij de Turkse grens.

Toch is er nog een beetje goed nieuws voor de gebruikers van Mobile Vikings: deze provider heeft Zwitserland en Monaco inbegrepen in het internetpakket.

Campingleven met laptop.Beeld ANP

Hoe snel zo'n rekening kan oplopen?

Spoiler alert: heel snel. Belgische providers rekenen tot veertien euro per megabyte die je gebruikt. Een foto in hoge kwaliteit kan al oplopen tot veertig euro. Laat staan een video of hele film. Om die hoge rekening te voorkomen, is het toch verstandig even te controleren of je reisbestemming wel binnen de landen valt waar roaming gratis is.

Mocht er nu zo'n dikke telefoonrekening op je hebben liggen wachten bij thuiskomst, kun je het altijd proberen aan te vechten. Zorg er in elk geval voor dat je zeker weet dat je provider niet een sms heeft gestuurd waarin de kosten werden aangegeven.