Direct naar artikelinhoud
De dag van

Zoveel toiletpapier verbruiken we in een mensenleven

Toiletpapier, op een vreemde manier een centraal element in ons bestaan.Beeld rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Dag van het toiletpapier.

Schijtpapier, schijtpapier / Zeven frank de rol / ’t Is ni duur, ’t Is ni duur / 't Is maar voor uw hol. Bovenstaande regels missen waarschijnlijk het virtuoze van een Paul van Ostaijen, en al zeker de intelligentie van een Hugo Claus. En toch is deze pre-puberale klassieker relevant. Het gaat namelijk over iets waar we allemaal, elke dag, mee bezig zijn: toiletpapier. Of hebt u nog nooit diep gezucht of binnensmonds gevloekt als u het laatste velletje van die rol trok, wetende dat het nieuwe pak nog in de berging staat? Net daarom vieren we vandaag de Dag van het toiletpapier.

Zonder toiletpapier zou ons leven er waarschijnlijk erg anders uitzien. Hulde dus aan China, voor alweer een prachtuitvinding. Het toiletpapier komt namelijk uit het Verre Oosten, net als onder andere het buskruit, de tandenborstel en porselein. Dat zijn toevallig drie producten die veel minder goed zouden dienen om uw persoonlijke hygiëne down there mee te onderhouden. Maar dat terzijde.

Het toiletpapier is uitgevonden in China, net als het buskruit en de tandenborstel. Die zijn beiden minder geschikt om uw hygiëne 'down there' te onderhouden

8,6 velletjes per beurt

Toch verdienen nog anderen krediet voor de introductie van het wc-papier. Joseph C. Gayetty, bijvoorbeeld. De New Yorker lanceerde in 1857 als eerste het toiletpapier in de winkels. Elk velletje was behandeld met aloë en werd bedrukt met zijn naam, om het wat meer cachet te geven. Het werd geen succes. Pas vele decennia later geraakte het toiletpapier pas echt ingeburgerd, zoals het nu is.

Dat doet enkele vragen opborrelen. Bijvoorbeeld: hoeveel toiletpapier verbruikt een mens, eigenlijk? Over naar The Toilet Paper Encyclopedia. Volgens die vakbron gebruikt de doorsnee westerling 8,6 velletjes toiletpapier per beurt, kleine en grote behoefte samengeteld. Dat brengt het dagtotaal op 57 velletjes. Dat zou dan weer goed zijn voor een jaarlijks verbruik van 27 rollen per persoon.

De doorsnee westerling verbruikt dagelijks 57 velletjes en jaarlijks 27 rollen toiletpapier.

Als u weet dat de gemiddelde Belg ongeveer 80 jaar oud wordt, weet u ook dat we 2.160 rollen toiletpapier gebruiken. Evenzeer volgens die toonaangevende encyclopedie spendeert een doorsnee mens gemiddeld 3 jaar van zijn of haar leven op het toilet, om al die rollen erdoor te jagen. En dáárom is Schijtpapier / 7 frank per rol dus relevanter dan u denkt.