Last van plasproblemen? Misschien kan botox je helpen

Botox is niet alleen een middel om rimpels tijdelijk te doen vervagen, je kan er ook urineverlies mee oplossen. Dat is althans de conclusie van een onderzoek aan de Duke University School of Medicine, verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Jama.

vwh

Een team wetenschappers onder leiding van Cindy L. Amundsen onderzochten 381 vrouwen die op drie dagen tijd minstens zes keer last hadden van urineverlies. De dames reageerden niet goed op andere behandelingen zoals aanpassingen in hun voedingsschema, medicatie of bekkenbodemoefeningen.

Aan de proefpersonen werden twee andere behandelingen voorgesteld: botoxinjecties of de InterStim-neurostimulator, een implantaat kleiner dan een muntstuk van twee euro dat het probleem kan verhelpen. De ene helft van de dames kreeg de spuitjes, de andere helft het implantaat. Na een korte proefperiode om te zien hoe de vrouwen reageerden, werden 364 dames nog eens een half jaar lang geobserveerd. Ze moesten al die tijd een dagboek bijhouden over hun incontinentie.

Wat blijkt? Beide therapieën gaven gelijkaardige, succesvolle resultaten. Dames die botoxinjecties kregen, rapporteren dat ze gemiddeld 3,9 keer minder last hadden van het probleempje. De dames met het implantaat hadden werden er gemiddeld 3,3 keer minder mee geconfronteerd. Vrouwen die de injecties kregen, waren over het algemeen wel meer tevreden over hun behandeling.

““De conclusie is dat beide behandelingen goed zijn”, zegt Amundsen. “De therapieën zijn effectief om een overactieve blaasspier te ontspannen bij mannen en vrouwen, maar ze werken wel op een andere manier. Hoewel de injecties een iets beter resultaat gaf, wordt deze behandeling net iets vaker in verband gebracht met een hoger risico op infecties van de urinewegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer