Direct naar artikelinhoud
Ecologie

Van de Vlaming zijn boom kan je maar beter afblijven

Buurtbewoners Jurgen Gielen (links) en Eddy Vanzieleghem (rechts) zijn het niet eens met de geplande heraanleg van het BaudeloparkBeeld Tim Dirven

Buurtbewoners protesteren tegen de geplande kap van een derde van de bomen om en rond het Gentse Baudelopark. "Dit ondermijnt de leefbaarheid", klinkt het. Waarom leidt het kappen van bomen tegenwoordig tot zoveel protest? "Als het over bomen gaat, zijn argumenten zelden ecologisch."

Het Baudelopark ligt er op een gure zondagmiddag wat treurig bij. Het basketbalveld is verlaten, een jong koppel zit op een bankje en kruipt dicht bij elkaar om de wind te trotseren. Op de grond zijn tientallen peuken en rietjes stille getuigen van de Gentse Feesten die hier ruim een maand geleden plaatsvonden. Buurtbewoner Eddy Vanzieleghem wijst naar het groen rondom ons. "Dit is het enige park met zoveel bomen in het centrum van Gent. Daarin nog evenementen organiseren, getuigt van weinig respect voor zowel natuur als de vele bewoners van deze buurt."

FAQ de verkiezingen! 

U bepaalt waar de verkiezingen om moeten draaien. De Morgen is op zoek naar uw frequently asked questions over de verkiezingen in Antwerpen en Gent. De meest gestelde vragen laten we beantwoorden door alle lijsttrekkers. Alle info vindt u hier
     

Vanzieleghem is bezorgd over de plannen voor de heraanleg van het park. En hij is niet alleen. Jurgen Gielen, wiens straat uitkomt op het park, slaakte afgelopen week een alarmkreet op Facebook: 80 procent van alle bomen zou de komende jaren gekapt worden, om zo een uitbreiding van het park tot aan de kade mogelijk te maken. Zijn bericht werd in enkele dagen ruim 750 keer gedeeld.

Nochtans is het volgens Rudy Coddens (sp.a), schepen van Openbaar Groen, "een mooi voorbeeld van fakenieuws". Vandaag staan er 75 bomen in en rond het Baudelopark. Daarvan zullen er 26 sneuvelen. "Maar enkel de dunne boompjes", benadrukt Coddens, "die niet goed groeien of in de weg staan om anderen groot te laten worden."

'We kappen enkel de dunne boompjes, die zelf niet goed groeien of in de weg staan om anderen groot te laten worden'
Rudy Coddens (sp.a), Gents schepen van openbaar groen

Bovendien worden de gekapte bomen meer dan gecompenseerd: over enkele jaren moeten er in totaal 87 bomen in en rond het park staan. "Ik ben ervan overtuigd dat we na de heraanleg veel kwalitatiever groen zullen hebben", zegt Mieke Schauvliege van de Gentse groendienst.

Ook Bos+, een organisatie die zich inzet voor bosbehoud in Vlaanderen, ziet weinig graten in de plannen die op tafel liggen. "Het is onvermijdbaar dat je in een stad af en toe een boom kapt. Belangrijk is dat dat gebeurt vanuit een visie om globaal gezien naar meer bomen te streven", zegt Bert De Somviele. Gent is volgens hem een van de betere leerlingen van de klas, met een duidelijk omschreven bomenbeleid. "Het zet die woorden ook in daden om: de afgelopen jaren zijn er in Gent bomen bij gekomen."

Korte termijn

Hoewel de plannen voor het vernieuwde Baudelopark dus niet uit een soort kapwoede ontstaan lijken, maakte de alarmkreet van Gielen duidelijk heel wat los in de buurt. En dat is niet eigen aan het Baudelopark, noch aan Gent. Overal in Vlaanderen leidt bomenkap tot veel protest van omwonenden. Denk maar aan de Charlottalei in Antwerpen, waar buurtbewoners vorig jaar tevergeefs naar de rechtbank trokken tegen het neerhalen van 54 kastanjelaars.

Vraag is: hoe komt het dat het kappen van bomen dikwijls tot zoveel protest leidt. Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO), ziet een algemene tendens waarbij mensen mondiger worden, en via sociale media steeds makkelijker kanalen vinden om bepaalde beslissingen aan te vechten. 

'Mensen denken alleen aan de korte termijn. Wanneer het over bomen gaat, zijn de argumenten zelden ecologisch'
Koen Van Muylem, Instituut voor Natuur en Bosonderzoek

De Somviele denkt dat het ook te maken heeft met een groeiend ecologisch bewustzijn, maar daar gelooft Van Muylem niet in. "Mensen denken alleen aan de korte termijn. Wanneer bomen gekapt worden, lijkt dat in het begin op een kaalslag, maar op termijn kan dat terug goed komen. Elke boom moet klein beginnen. Wanneer het over bomen gaat, zijn de argumenten zelden ecologisch."

Dat blijkt ook in het Baudelopark. Daar vrezen ze dat hun park op termijn behalve de Gentse Feesten nog heel wat andere evenementen zal moeten slikken. "We vrezen dat de stad hier meer activiteiten wil, waardoor de leefbaarheid van de omwonenden ondermijnd wordt. De binnenstad is verdorie ook een woonstad", legt Gielen uit. 

Hoewel het stadsbestuur onderstreept dat dat geenszins de bedoeling is, en dat het bij 10 dagen in juli blijft, zijn de buurtbewoners niet gerust. Ze willen 3.000 handtekeningen verzamelen om nog voor het einde van het jaar hun standpunt te kunnen toelichten op de gemeenteraad.