Direct naar artikelinhoud
Spa

Moord op politieagent: dronken Nederlander in de cel

Politie doet onderzoek aan de rand van een bos in de buurt van Spa. De Nederlander die verdacht wordt van het doodschieten van een Belgische agent werd op deze plek opgepakt.Beeld ANP

De politie zoekt nog minstens twee verdachten die zijn gevlucht uit de taxi van waaruit iemand politieman Amaury Delrez (38) in Spa doodschoot. Eén voortvluchtige, de Nederlander Ivo T. (36), is na zeven uur zoeken opgepakt. Het verhoor van T. gaat vandaag verder, omdat hij gisteren tijdens zijn ondervraging in slaap viel.

Amaury Delrez, hoofdinspecteur bij de lokale interventieploeg in Spa en vader van drie kinderen, vertrok om 2 uur 's nachts met een collega naar een caféruzie. Vijf Nederlanders waren boos omdat ze niet binnen mochten in het Havana Café in de Rue de la Poste. Toen ze aankwamen, zagen de agenten drie mannen in een grijze taxi zitten.

Toen ze de taxi wilden controleren, loste een inzittende vrijwel meteen een schot. De kogel raakte Delrez.

"Ik hoorde zeker vijf schoten", zegt een buurtbewoner. "Toen ik keek, lag een agent op de grond." De tweede politieagent schoot één keer terug en knielde dan neer naast zijn gewonde collega. "Hij probeerde hem nog een hartmassage te geven." Hoewel de ambulance er snel bij was, overleed de politieman aan zijn verwondingen.

Formule 1

Terwijl Amaury Delrez bloedend op de grond lag, stapten de drie inzittenden uit en vluchtten te voet weg. Hoewel de politie door de GP van België op het circuit van Spa-Francorchamps het drukste weekend van het jaar beleefde, kwamen zelfs agenten die vrij hadden naar de Avenue Reine Elisabeth om de persoon die hun collega doodschoot te zoeken.

Na zeven uur zoeken vonden de speurders een verdachte die zich verstopte in een park, zo'n driehonderd meter van waar de politieagent stierf. De Nederlander Ivo T. was nog dronken en was gewond aan de buik, mogelijk door de kogel die de politie op de taxi afvuurde.

Het verhoor moest worden gestaakt omdat Ivo T. door slaapgebrek en de invloed van alcohol dan wel drugs in slaap viel

"Hij kreeg medische verzorging en daarna konden we hem verhoren", zegt parketwoordvoerster Vanessa Clerin. Het parket wil nog niet zeggen wat hij de speurders vertelde, omdat het gesprek vandaag verder gaat. Het verhoor moest worden gestaakt omdat Ivo T. door slaapgebrek en de invloed van alcohol dan wel drugs in slaap viel. Tijdens het verhoor is voor zover bekend niet duidelijk geworden of hij degene was die op de agent schoot.

Politieagenten kamden met zoekhonden het park uit, maar konden het wapen nergens vinden.

Koninklijk bezoek

Het gerecht is nog op zoek naar de andere Nederlanders die bij de caféruzie betrokken waren. De speurders willen graag spreken met de vader van Ivo T. Hij was ook in Spa om naar de formule 1-race op het circuit van Spa-Francorchamps te kijken. "Hij is niet voortvluchtig", benadrukt Clerin. "We weten waar hij is en willen met hem praten. Voorlopig lijkt het er niet op dat hij criminele feiten heeft gepleegd. We zien hem niet als verdachte."

De taxichauffeur bij wie de verdachten instapten was na de schietpartij in shock maar legde wel verklaringen af. Hij kon de speurders niet helpen om te achterhalen wie het dodelijke schot afvuurde. Hij verklaarde dat hij niet zag wat er gebeurde omdat de passagiers op de achterbank zaten.

Hoe kan het dat iemand die de samenleving elke dag met lijf en leven verdedigde, slachtoffer moet worden van zo'n barbaarsheid
Minister Jan Jambon (N-VA)

Het commissariaat kreeg gistermiddag bezoek van koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Zij spraken onder andere met de collega die Delrez nog probeerde te redden. "Het was een intense ontmoeting", tweette minister Jambon na afloop. "Hoe kan het dat iemand die de samenleving elke dag met lijf en leven verdedigde, slachtoffer moet worden van zo'n barbaarsheid."

De plaats van het misdrijf. "Ik hoorde zeker vijf schoten", zei een omwonende.Beeld ANP