Direct naar artikelinhoud
Podcast

Deze lugubere moordpodcast is op weg om de nieuwe 'Serial' te worden

Chris Dawson en zijn verdwenen vrouw Lynnette Simms.Beeld rv

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: The Teacher’s Pet, een waargebeurde misdaadreeks die al meer dan vier miljoen luisteraars wist te bekoren. Is de lugubere onderzoekspodcast van de krant The Australian op weg om de nieuwe Serial te worden?

We geven het toe: we kunnen niet stoppen met luisteren naar The Teacher's Pet, over het mysterieuze verdwijningsverhaal van Lynnette Simms – vrouw van de in Australië bekende ex-rugbyspeler Chris Dawson. In 1982 verdwijnt ze van de aardbol, en twee dagen na haar verdwijning neemt de toen 32-jarige Dawson zijn 16-jarige babysitter Joanne Curtis in huis – een meisje met wie Chris al maanden een intense, seksuele affaire heeft. Joanne is evenwel niet alleen zijn babysit, ze is ook een van zijn leerlingen in de school waar hij lesgeeft. 

Liet Chris zijn vrouw uit de weg ruimen om zijn nieuwe 'speeltje' in huis te halen, of is ze echt weggelopen om in een sekte te treden, zoals hij beweert? "Lynnette zou nooit zomaar haar twee oogappels van dochters in de steek laten", luidt het bij de buurvrouw. "Chris heeft ze vermoord, en ik weet waar hij haar lichaam heeft gedumpt."

Moordhuis met zwembad

Het huwelijk tussen Chris Dawson en Lynnette Simms begint, zoals elk huwelijk, onder een goed gesternte. Hij is een succesvolle rugbyspeler en vervolgens ook een populaire leerkracht. Zij is een toegewijde vrouw en zorgzame moeder van hun twee kleine kinderen. Samen bewonen ze een luxueuze villa met zwembad op de prachtige, noordelijke stranden van Sydney. Een droomkoppel in een idyllisch plaatje, zo lijkt het wel.

Maar aflevering na aflevering komen we te weten welke donkere geheimen zich in en rond de villa met zwembad afspelen. Waarom zwemt babysitter Joanne topless op het domein van een gelukkig getrouwd koppel? Heeft Chris Dawson losse handjes en is hij de reden van de blauwe plekken op de armen van Lynnette? Hoe freaky is de relatie met zijn tweelingbroer, met wie hij samen meisjes gaat versieren? En vermoordde Chris zijn vrouw om haar daarna onder het losse zand naast het zwembad te begraven?

Voor alle duidelijkheid: we zijn nauwelijks iets van het verhaal aan het verklappen. Al deze informatie zit in aflevering één. Daarna wordt het alleen maar bizarder en hartverscheurender, en wordt het stinkend putje viezer en het kluwen groter.

'The Teacher’s Pet' is niet alleen een intrigerend misdaadverhaal, maar evenzeer een knap staaltje onderzoeksjournalistiek

De Australische 'Serial'

The Teacher’s Pet is namelijk niet alleen een intrigerend misdaadverhaal, maar evenzeer een knap staaltje onderzoeksjournalistiek van de kwaliteitskrant The Australian. De verteller is journalist Hedley Thomas, die al enkele decennia in de ban is van de zaak en niet begrijpt waarom Chris Dawson nooit vervolgd is, ondanks het feit dat twee onafhankelijke onderzoekers aangaven dat Dawson vermoedelijk zijn vrouw uit de weg ruimde. 

Thomas spitte jarenlang alle facetten minutieus uit, en verwerkt nu week na week nieuwe inzichten in zijn podcast, aan de hand van tips die hij krijgt van luisteraars, onderzoekers en kennissen van het gezin. Oorspronkelijk had hij acht afleveringen in gedachten, maar ondertussen staat de teller op veertien.

De zaak past helaas ook in een nog groter, luguberder verhaal van systematisch misbruik van minderjarige meisjes en jongens in scholen in Sydney tijdens de jaren 80. De Australische minister van Onderwijs heeft inmiddels zijn afschuw al geuit in een officiële mededeling.

De zaak past ook in een nog groter, luguberder verhaal van systematisch misbruik van minderjarige meisjes en jongens in scholen in Sydney

In Australië weet intussen de hele bevolking wat een podcast is dankzij The Teacher’s Pet. En de vergelijking met de spraakmakende Amerikaanse podcast Serial is om nog een andere reden niet vergezocht: ook hier rekent de podcastmaker erop dat de bal nu echt aan het rollen gaat en dat de schuldigen worden vervolgd.

Vrolijk bingemateriaal is The Teacher’s Pet zeker niet, maar het is wel veruit de beste true crime-podcast van het afgelopen jaar. 

Luister via iTunes of podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict, en bezoek zeker ook eens de website van The Australian voor foto’s en meer bewijsmateriaal.