In de grootste en modernste gevangenis van Nederland zit een koffiebranderij, met achterin een espressobar.
Volledig scherm
PREMIUM
In de grootste en modernste gevangenis van Nederland zit een koffiebranderij, met achterin een espressobar. © Niels Blekemolen

In deze gevangenis hebben gedetineerden een sleutel van hun celdeur. Ook voor de cipiers is dat even wennen

Het ParoolGedetineerden hebben er een sleutel van hun celdeur en een vaste telefoon. De meest gemotiveerden werken in een espressobar. De gevangenis van Zaanstad is de grootste en modernste van Nederland. "We bootsen na wat normaal is."

29 reacties

  • DIRK RASSCHAERT

    4 jaar geleden
    Buiten ook in de winkel gaan werken en bij een "terugvalletje" effe met de kassa weg ?
  • Tom Aerts

    6 jaar geleden
    Allemaal mooie praatjes. Ik geef jullie 3 dagen tot je huilend vraagt om eruit te mogen. Punt is, de beschaving van een land kan je afmeten aan de toestand in de gavangenis. Noorwegen is hier een topvoorbeeld van . Zéér strenge straffen maar ook zeer luxe gevangenissen. Logisch. Je beroofd iemand enkel van zijn vrijheid. Sluit iemand maar eens op in een bunker 5 jaar en laat hem dan vrij. We gaan kijken wat die gaat doen... spijtig dat mensen de dingen nooit van beide kanten bekijken...
  • Theo Schuermans

    6 jaar geleden
    Eric meyers, en van de gepensioneerden maar gezwegen zeker, een pensioentje waar je amper mee rond komt en dan nog belastingen betalen ook en zij leven daar in luxe.
  • Serge Aernoudt

    6 jaar geleden
    Beter af in den bak dan in een rusthuis. Bed, bad en brood, en gratis hé. Enfin, 't is te zeggen hen vriendelijk aangeboden door de belastingbetaler.
  • Jan Mulders

    6 jaar geleden
    We gaan er stevig op achteruit. Als gevangenissen hotels worden, is het afschrikkingseffect weg. Dat verklaart waarschijnlijk de toenemende criminaliteit, vooral in de steden.