Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

"Moeten we nu echt een uur Nederlands laten vallen voor het vak 'Mens en Samenleving'?"

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

Verschillende stemmen binnen en buiten de politiek juichen toe dat het katholiek onderwijs een nieuw vak 'Mens en Samenleving' invoert. Verschillenden onder hen vragen zich echter af of daar nu echt een uur Nederlands voor moet sneuvelen. "Kunnen we niet beter een uur Godsdienst laten varen?"

Vanaf september 2019 zullen scholen binnen het katholiek onderwijs het vak 'Mens en Samenleving' kunnen invoeren. Dat stelde Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs, voor in een gesprek met De Morgen. Leerlingen zouden daardoor vier in plaats van vijf uur Nederlands krijgen op school.

N-VA liet al weten niet gewonnen te zijn voor het idee om een uur Nederlands te laten vallen voor zo'n vak. "Een totaal verkeerd signaal", noemt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat. Hij verwijst naar het PIRLS-onderzoek (Progress in International Reading Literacy Study), dat eind vorig jaar aangaf dat Vlaamse leerlingen steeds minder goed begrijpend kunnen lezen. Vlaanderen zakte op de PIRLS-rangschikking dan ook van plaats 8 naar plaats 32.

Bij N-VA vraagt men zich af waarom het katholiek onderwijs het vak 'Mens en Samenleving' niet gedurende twee schooljaren één uur per week geeft, in plaats van twee uur per week tijdens alleen maar het eerste jaar.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) juicht het idee om zo'n vak te organiseren toe. "Maar dit mag nooit ten koste gaan van de goede beheersing van het Nederlands", zegt ze. Crevits herinnert eraan dat de Vlaamse regering een set "ambitieuze" eindtermen voorstelt, ook voor Nederlands, die binnen de lessentabel gerealiseerd moeten worden. "Scholen zijn vrij in de manier waarop ze dit doen. Zo kunnen scholen er nog altijd voor kiezen om in het eerste leerjaar vijf uur Nederlands te blijven geven of om (voor een KOV-school) het vak 'mens en samenleving' te spreiden over de twee leerjaren van de eerste graad (telkens een uur)."

'Ons lijkt het meer logisch om dit in de plaats van 1 uur godsdienst te geven'
Jo De Ro, Vlaams parlementslid Open Vld

Waarom godsdienst niet schrappen?

Ook bij coalitiepartners Open Vld klinkt eenzelfde geluid. "Wij hebben serieuze bedenkingen om dit te organiseren in plaats van een uur Nederlands. We worden haast elke dag gewezen op tanende kennis en vaardigheden Nederlands én het belang van Nederlands voor anderstalige én Nederlandstalige kinderen", zegt Vlaams parlementslid Jo De Ro. "Ons lijkt het meer logisch om dit in de plaats van één uur Godsdienst te geven", aldus De Ro.

Bij oppositiepartij sp.a stellen ze zich dezelfde vraag: "Waarom schrapt men geen uur Godsdienst?", aldus Vlaams parlementslid Caroline Gennez. "Ons voorstel: vervang één uur Godsdienst door een uur Burgerschap als eerste stap naar ons uiteindelijke doel: godsdienstlessen als een optie buiten het vast curriculum voor wie dat wil en burgerschap als verplicht onderdeel voor alle leerlingen, ongeacht de koepel." De partij zegt wel voorstander te zijn "van elk initiatief om burgerschap en samenleven te versterken, maar hiervoor een uur Nederlands schrappen is een foute keuze".