Prinses Elisabeth vertrekt naar school in Wales

© Belgische Monarchie

Prinses Elisabeth, de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde, is naar Wales vertrokken, waar ze twee jaar zal studeren aan het United World College of the Atlantic (UWC). Volgende week starten de lessen, deze week zal de prinses deelnemen aan verschillende groepsactiviteiten.

mg

De nieuwe leerlingen, waaronder prinses Elisabeth, zullen deze week verschillende activiteiten uitvoeren om elkaar te leren kennen en een groepsgeest te vormen. Ze zijn deze week nog niet op de school in Wales, maar elders op locatie. Prinses Elisabeth zal dus niet door haar ouders worden afgezet aan de schoolpoort. Ze zal tijdens de kerstvakantie terug in het land zijn voor de officiële activiteiten van het koningshuis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De school brengt jongeren tussen 16 en 18 jaar uit verschillende landen en culturen samen om ‘wederzijds begrip te stimuleren’. Een academisch programma wordt gecombineerd met (fysieke) uitdagingen en dienstverlenende, maatschappelijke activiteiten.

Tot nu toe studeerde de prinses aan het Sint-Jan-Berchmanscollege in Brussel. Het zesde en bijkomende zevende jaar zal ze in Wales afwerken. Op het einde van haar studies zal de prinses een Europees baccalaureaat ontvangen, een diploma dat ook geldig is in België.

Zware selectieprocedure

De selectieprocedure van de school is best zwaar. Kandidaten moeten een essay schrijven en groepsopdrachten uitvoeren, om te tonen waar hun interesse ligt, wat ze al voor hun omgeving hebben gedaan en hoe hun kijk op de wereld is. Nadien volgen nog verschillende gesprekken om de motivatie te peilen.

Er zijn wereldwijd zeventien middelbare scholen van het UWC. De grondlegger, de Duitse pedagoog Kurt Hahn, dacht tijdens de Koude Oorlog dat zijn onderwijssysteem de oplossing voor internationale conflicten kon worden en kon leiden tot vrede en duurzaamheid.

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft van 1983 tot 1985 school gelopen in het Atlantic College. En ook de Canadese Julie Payette is een oud-leerling. Zij is een gewezen astronaute en de huidige gouverneur-generaal van Canada.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vluchteling, miljonair of prinses: iedereen gelijk, iedereen wast af

Wales© MATS PALINCKX

Bijna 350 leerlingen uit 119 landen, en straks is onze kroonprinses Elisabeth er één van. Op het United World College Atlantic in Wales zitten vluchtelingen en miljonairs naast elkaar in de klas. Iedereen is er gelijk. Ook onze prinses zal er geen voorkeursbehandeling krijgen. Welkom op het meest internationale internaat ter wereld, waar persoonlijkheid minstens even belangrijk is als de punten op het rapport.