Direct naar artikelinhoud
Najaarsprogrammatie

Deze 10 tv-programma's moet u dit najaar gezien hebben

Wat Frances Lefebure precies bij VTM komt doen is voorlopig nog een goed bewaard geheim.Beeld RV

Geen zorgen. Ook dit najaar blijven we gespaard van vrolijke liedjesshows op de Vlaamse televisie. Onze tv-redactie dook in de programmatie. Dit zijn de tien programma's van eigen bodem waar ze het meest naar uitkijken.

, en

De geheime missie van Frances Lefebure 

Het was VIER die de actrice begin vorig jaar bombardeerde tot presentatrice in Hotel römantiek. En daar plukt VTM binnenkort allicht de vruchten van. Frances Lefebure wordt het gezicht van een nog “supergeheim” project van de creatieve team van Sorry voor alles, dat de zender dan weer wegkaapte bij Eén. De combinatie van Lefebure en deze ploeg maakt dan weer geweldig nieuwsgierig. 

Vanaf 18/9 bij VTM.

DM Zapt

Krijg het beste van tv en Netflix via Messenger

Onze gratis chatbot DM Zapt is de beste manier om nieuwe series en tv-programma's te ontdekken:

Ja, ik wil tv-tips!

Zelfde deur, 20 jaar later

Van Watou naar Vroenhoven. Twintig jaar geleden trok Man bijt hond-reporter Martin Heylen van deur tot deur, op zoek naar de kleine verhalen achter een Vlaamse gevel. Dit najaar zoekt hij dezelfde mensen terug op, om opnieuw een moment uit hun leven vast te leggen. “Ik wil ontroeren”, zegt Heylen. “Dat probeer ik al heel mijn carrière te doen.” Ons had hij met de eerste aflevering van Zelfde deur, 20 jaar later alvast helemaal mee.

Vanaf 6/9 bij Eén.

De ideale wereld

Het zijn grote schoenen om te vullen, zei De ideale wereld-redacteur Jelle De Beule bij het vertrek van Otto-Jan Ham. Na vijf jaar houdt de presentator het voor bekeken. Maar opvolger Jan Jaap van der Wal staat helemaal klaar om deze 'ondankbare' taak tot een goed einde te brengen. "Volgens mij is De ideale wereld ook geen personality show", aldus het nieuwe gezicht. "Ik ben toevallig diegene die het geheel aan elkaar praat." En daarvoor krijgt hij de hulp van nieuwe sidekicks, reporters en rubrieken.

Vanaf 4/9 bij Canvas.

De ideale wereld is terug met Jan Jaap van der Wal als nieuwe presentator.Beeld © Sofie Silbermann

De val: tien jaar na de crisis

We geven het grif toe: de prijs voor meest sexy programmatitel zal De val: tien jaar na de crisis niet binnenrijven. Maar Michaël Van Droogenbroeck doet hier wel iets straf: de financiële crisis op een behapbaar – zelfs spannend – uiteenzetten. “Als ik er nu op terugkijk, was het ook een thriller”, vindt de VRT-journalist. Bovendien waren we er ook allemaal – direct of indirect – bij betrokken. Na september gaan we ook eindelijk begrijpen waarom.

Vanaf 12/9 bij Canvas.

Over water

Een fictiereeks tippen die je nog niet gezien hebt, is linke boel. De trailer oogt mooi en veelbelovend ja, maar dat is helaas geen garantie op een goed eindresultaat. Toch hebben we het volste vertrouwen in Over water, de reeks die geschreven werd door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda. Het verhaal over een gevallen tv-vedette met een drankprobleem die in de haven gaat werken, spreekt aan. En met een cast waar onder meer Tom Dewispelaere, Jeroen Perceval en Natali Broods deel van uitmaken, lijkt het ons niet simpel daar iets slechts van te maken.

Later dit najaar bij Eén.

13 Geboden

Eigenzinnige flik op leeftijd met een voorliefde voor alles wat analoog is wordt aan een nieuwe piepjonge maar mysterieuze partner gekoppeld. Samen gaan ze op zoek naar een crimineel die voor zijn misdaden inspiratie uit de bijbel haalt. De korte inhoud van 13 geboden leest misschien als een verzameling crimiclichés, het resultaat is een stuk verrassender dan je op basis daarvan zou denken.

Regisseur Maarten Moerkerke goochelt niet alleen met de vertelstructuur, hij kleurt zijn personages ook net iets donkerder in dan we van Vlaamse fictie gewoon zijn. In Groot-Brittannië gingen de kijkers van Channel 4 alvast massaal voor de bijl voor Vinck en co. 

Vanaf 10/9 bij VTM

13 Geboden
Beeld RV

De klas

De klas slaagde er vorig seizoen al in een mooie staalkaart van de jeugd van tegenwoordig op tv te laten zien. Het concept is even simpel als geniaal: een BV gaat voor de klas staan en praat daar over wat hem of haar bezig houdt. Bij Dina Tersago is dat bijvoorbeeld de relativiteit van schoonheid. De broertjes Coppens houden het bij wetenschap. Met ook nog Adil El Arbi, Wim Lybaert en Jani Kazaltzis op de affiche kan het moeilijk misgaan.

Vanaf 05/09 bij Eén  

Reizen Waes

Tom Waes zoekt het dit seizoen wat dichter bij huis. Het nieuwe seizoen van Reizen Waes speelt zich volledig binnen de grenzen van Europa af. Wat niet betekent dat het programma in moet boeten aan spektakelwaarde. Integendeel zelfs. Dat er ook op amper een paar uur vliegen indrukwekkende natuurbeelden of totaal van de pot gerukte tradities te draaien zijn, maakt de odyssee van Waes alleen maar indrukwekkender.

Later dit najaar bij Eén 

De dag

Nog een fictiereeks, maar dan eentje waar we wel al een uitspraak over kunnen doen: De dag is een ijzersterke reeks. Wat Julie Mahieu en Jonas Geirnaert hier uit pen schudden, is simpelweg knap. Al is 'simpel' het laatste wat je kan zeggen over het scenario. De dag toont een gijzeling in een bank vanuit het perspectief van de daders en van de politie en gegijzelden. Alles klopt tot in de kleinste details en elke nieuwe aflevering maakt het verhaal nog wat rijker. Een Vlaamse reeks van internationaal niveau.

Later dit najaar bij VIER.

Last Days

Net zoals er ooit een einde komt aan ons leven, moet er ook een einde komen aan dit lijstje. En hoe doe je dat beter dan met een programma over de dood? Nadat Lieve Blancquaert eerder al de rituelen rond geboren worden en trouwen in beeld bracht in Birth Day en Wedding Day, doet ze dat nu met ouder worden en sterven. Blancquaert reisde de wereld rond en toont hoe verschillend we daar mee omgaan. De eerste twee delen van de trilogie waren meer dan de moeite, dus hopen we nu ook op een mooi einde.

Vanaf 4 september op Eén