Burgemeester na vechtpartij op sporen: “Levensgevaarlijk en onaanvaardbaar”

Op Facebook doet een video de ronde van een gewelddadig incident in het station van Aarschot. Daarin is te zien hoe enkele omstanders het aan de stok krijgen met een 15-jarige jongen, waarop een vechtpartij ontstaat die op de sporen eindigt.

ehu

Het incident vond afgelopen zondag plaats in het station van Aarschot. Op beelden is te zien hoe enkele volwassenen agressief en racistisch uithalen naar een 15-jarige jongen die op dat moment op de trein staat te wachten. Het slachtoffer blijft eerst kalm, maar de discussie laait verder op en uiteindelijk vallen er klappen. De jongen probeert zich te verdedigen, maar uiteindelijk duwt een man hem op de sporen, waar het gevecht verdergaat. Uiteindelijk kunnen omstanders de heethoofden tot bedaren brengen.

Het was een vriendin van de moeder van de jongen die de hallucinante beelden op Facebook plaatste. “Stel je voor dat er op dat moment een trein aankwam”, klinkt het in haar bijschrift.

Wraakroepend

Bij Infrabel wordt geschokt gereageerd. “Het seinhuis in Aarschot heeft om 15.43 uur de melding gekregen dat er een vechtpartij bezig was op de sporen en onze mensen daar hebben meteen het treinverkeer stilgelegd”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “Dat was net op tijd want op het moment dat die mensen op de sporen stonden, moest net de IC-trein van Luik Guillemins naar Antwerpen daar langsrijden. Dit had dus heel erg slecht kunnen aflopen.”

“Deze beelden zijn wraakroepend”, gaat de woordvoerder verder. “We sensibiliseren zeer vaak over hoe gevaarlijk het is om je op de sporen te begeven. Die mensen zijn waarschijnlijk zo opgegaan in hun vechtpartij dat ze niet meer beseften waar ze waren maar dit kunnen we onder geen beding tolereren.”

Wat de aanleiding is van de discussie en daaropvolgende vechtpartij, is niet duidelijk. Het parket van Leuven, dat de zaak onderzoekt, geeft dinsdagnamiddag meer uitleg.

Geschokt

© dvg

“Ik ben geschokt van deze beelden”, reageert Aarschots burgemeester André Peeters (CD&V). “Dit is echt levensgevaarlijk en onaanvaardbaar. Hier hadden mensen ernstig gewond kunnen raken of erger”, aldus Peeters die vraagt dat het gerecht dit incident “de juiste gevolgen geeft”. “Ik reken erop dat het onderzoek van het parket volledig aan het licht kan brengen wat er juist gebeurd is en wat de aanleiding was”, aldus de burgemeester.

Wat Peeters ook zorgen baart, is “de racistische ondertoon die bij dit incident naar voren lijkt te komen”. “Ik ben er trots op dat wij in Aarschot op een correcte manier met elkaar samenleven, hoe verschillend we ook zijn. We hebben dan ook geen nood aan mensen die dat onder druk zetten”, aldus Peeters. De burgemeester wijst nog op het nut van de elf bewakingscamera’s die het stadsbestuur in juni in de stationsomgeving liet plaatsen.

Ook Gwendolyn Rutten, Open VLD-voorzitster en kandidaat-burgemeester in Aarschot, reageerde al op de sociale media. “Goed dat politie en parket hier onmiddellijk optreden!” klinkt het. “Voor scheld- en vechtpartijen is geen plaats in onze stad. En héél duidelijk: voor racisme is geen plaats in onze stad. Wij zijn allemáál Aarschot. Een stad waar niet je afkomst, maar je toekomst telt. Een stad waar we met respect met elkaar omgaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen