Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Dieetpil bejubeld omdat ze geen hartkwalen veroorzaakt: "Dit is de oplossing voor obesitas"

Dieetpil bejubeld omdat ze geen hartkwalen veroorzaakt: "Dit is de oplossing voor obesitas"
Beeld Thinkstock

De dieetpil lorcaserin, ook bekend onder de naam Belviq, zou weleens de oplossing kunnen zijn voor de strijd tegen obesitas. Uit recent grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat dit medicijn, in tegenstelling tot gelijkaardige pillen, het risico op  hartproblemen niet verhoogt.

Onderzoekers gaven aan 12.000 proefpersonen, die kampen met obesitas of overgewicht, ofwel de dieetpil ofwel een placebo. De mensen die het medicijn namen verloren gemiddeld zo'n 4 kilogram in veertig maanden. Bovendien hadden zij niet meer kans op hartklepproblemen dan de proefpersonen die de placebo kregen.

Het onderzoek werd geleid door dokter Erin Bohula, gespecialiseerd in de cardiovasculaire geneeskunde aan het Brigham and Women's Hospital in Boston. "Patiënten en dokters stonden lange tijd – terecht – weigerachtig tegenover het gebruik van medicijnen bij overgewicht. Deze geneesmiddelen hebben vaak zware bijwerkingen", zegt ze. Het gaat dan voornamelijk over hartfalen en mentale problemen.

Suïcidale gedachten

Opmerkelijk is dat dat niet het geval is bij lorcaserin. De onderzoekers ontdekten dat 39 procent van de patiënten die een jaar lang het medicijn gebruikten zeker 5 procent van hun startgewicht waren verloren, tegenover 17 procent die een placebo kregen. Bovendien ontwikkelde slecht 8,5 procent van de patiënten die de dieetpil innamen diabetes, tegenover 10,3 procent die de placebo kregen.

Van de proefpersonen die lorcaserin gebruikten, kampten 21 mensen met suïcidale gedachten, tegenover 11 mensen die de placebo namen. Volgens de onderzoekers hadden die mensen in het verleden al last van depressies.

De veelbelovende resultaten van de studie zijn zondag besproken op European Society of Cardiology (ESC) en gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

'Dit is het medicijn waar iedereen op aan het wachten is'
Tam FryNational Obesity Forum

Heilige graal

Tam Fry, van het Britse National Obesity Forum, spreek van de "heilige graal" onder de dieetpillen. "Dit is het medicijn waar iedereen op aan het wachten is", zegt hij. 

Dat was zeker niet altijd zo. In 2013 haalde het European Medicines Agency Belviq nog van de markt. Het is dus nog afwachten wat het agentschap gaat doen met de resultaten van het nieuwe onderzoek. 

In de Verenigde Staten werd  lorcaserin al in 2012 goedgekeurd voor volwassenen door The Food and Drug Administration.