Direct naar artikelinhoud
Noord-Ierland

Protesten gepland in Noord-Ierland tegen 'langste regeringsvorming ooit'

Belfast, Noord-Ierland.Beeld AP

In Noord-Ierland zijn vanavond een reeks protestdemonstraties gepland tegen het feit dat de regio al 589 dagen zonder regering zit.  Een oplossing voor Noord-Ierland lijkt nog ver weg: ten vroegste in de herfst zouden er opnieuw formatiegesprekken worden gevoerd.

De demonstraties onder de slogan #wedeservebetter, zouden vanavond in verschillende steden worden gehouden. In Belfast staat een "vredevolle en gezinsvriendelijke" manifestatie op het programma, "om de politici aan te zetten weer aan het werk te gaan", citeert The Financial Times uit een pamflet van de organisatoren.

Op 16 januari 2017 viel de Noord-Ierse regering na een conflict tussen de Democratische Unionisten en Sinn Féin over een conflict rond hernieuwbare energie. Sindsdien kwamen beide partijen nog geen stap dichter bij elkaar. 

Volgens het Guinness Book of World Records behoudt België echter het wereldrecord

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en dus worden heel wat bestuurszaken geregeld vanuit Londen. De regio zelf wordt momenteel geleid door topambtenaren. Maar hun macht is beperkt, waardoor beslissingen over bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg of infrastructuur geblokkeerd blijven. Ook bedrijfsinvesteringen liggen stil, met de brexit als versterkende factor.

Di Rupo

Met 589 dagen overtrof Noord-Ierland al ruimschoots het Belgische record van 541 dagen regeringsvorming, in aanloop naar de regering Di Rupo in 2011. Volgens het Guinness Book of World Records, waarvan onlangs de versie van 2018 werd uitgebracht, blijft België echter de wereldrecordhouder. Noord-Ierland wordt in het boek namelijk beschouwd als een "ondergeschikte administratie", en geen "soevereine staat".