Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse studenten in Groningen verblijven noodgedwongen in tentenkamp

In de Nederlandse steden Groningen, Amsterdam en Utrecht is er een schrijnend tekort aan studentenkamers voor buitenlandse studenten.Beeld Getty

Bij onze noorderburen is er een groot tekort aan studentenkamers. In Groningen, in het noorden van het land, verblijven 54 buitenlandse studenten daarom noodgedwongen in een tentenkamp dat door de universiteit werd opgericht nabij een sportcomplex.

Hoewel het om een noodoplossing gaat, blijken de noodverblijven niet echt goedkoop. Voor een slaapplaats in een groepstent in Groningen, betalen studenten 12,50 euro per nacht. Voor een hele maand is dat 375 euro, berekende De Telegraaf. Dan ligt men wel met dertig man in een zaal, zonder eigen douche of toilet. 

Niet alleen in Groningen, maar ook in andere Nederlandse steden is de situatie schrijnend. In Amsterdam en Utrecht slapen studenten uit noodzaak in hostels, op campings of zelfs in een voormalige gevangenis. 

Het is niet duidelijk hoelang de huisvestingsproblemen zullen aanslepen. Volgens de omroep NOS studeren er steeds meer jongeren in Nederland: eigen inwoners én buitenlanders. Volgens vastgoedbedrijf Savills is er een tekort van 38.000 studentenkamers. En dat is vooral voor buitenlandse studenten een probleem, want zij hebben geen andere huisvesting om op terug te vallen.