Direct naar artikelinhoud
Migratie

Salvini en Orban willen front vormen tegen migratie

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini (R), en de Hongaarse premier Viktor Orbán (L).Beeld AFP

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, en de Hongaarse premier Viktor Orbán, hebben de koppen bij elkaar gestoken om een front tegen migratie te vormen. Het zijn twee van de meest prominente stemmen die zich tegen de migratie naar Europa uitspreken. Ze willen het plan voorleggen aan Brussel na de recente impasse met een vluchtelingenboot in Italië.

Het idee om een front tegen migratie te vormen komt er daags nadat 177 asielzoekers geen toelating kregen om een schip te verlaten in de Siciliaanse havenstad Catania. De impasse duurde bijna een week en zette daarmee de relaties tussen Rome en Brussel op scherp. Zo heeft binnenlandminister Salvini gedreigd de Italiaanse bijdragen aan de EU-begroting op te schorten. 

Eerder heeft Salvini al afgekondigd dat hij op zoek zou gaan naar "alternatieve methoden" om asielzoekers de deur te wijzen. Daarmee wil hij buitenom de Europese instellingen opereren of ze hervormen. "We moeten kijken hoe de werking van de Europese Commissie kan worden aangepast", aldus Salvini na het onderhoud met Orbán. "We willen onze grenzen beschermen en we willen de strijd aanbinden met het pro-migratiebeleid van Frans premier Emmanuel Macron en miljardair George Soros."

Ook Orban heeft oproepen tot een "nieuw Europees Parlement en een nieuwe Europese Commissie". "De Europese verkiezingen komen eraan. We moeten heel wat veranderen", aldus de Hongaarse premier. "Er zijn op dit moment twee kanten in Europa. Eén kamp wordt geleid door Macron en is voor migratie. In het andere kamp zitten de landen die hun grenzen willen beschermen. Hongarije en Italië behoren tot die laatste groep."

Lees hieronder verder.

Eritrese migranten verlaten het Italiaanse marineschip Diciotti in de haven van Catania.Beeld EPA

Meningsverschillen

Toch lijken de violen niet helemaal gelijkgestemd, schrijft The Guardian. Zo zouden ze het wel eens zijn over het bespreken van een antimigratieplan, maar niet over hoe bepaalde asielzoekers al dan niet herverdeeld zouden moeten worden. Zo dringt Salvini aan op een verspreiding over de EU-lidstaten, terwijl Orbán en Hongarije samen met Polen, Tsjechië en Slowakije daar absoluut niet van moeten weten.

'Brussel zegt dat we migranten niet mogen terugsturen. Ze zeiden ook dat we migranten niet konden tegenhouden op ons grondgebied, maar we deden het toch'
Viktor Orbán, premier van Hongarije

Orbán heeft die meningsverschillen al onder de mat geveegd en noemde Salvini eerder "zijn held". "Hongarije heeft aangetoond dat we migranten op het land kunnen stoppen", klopte Orban zichzelf op de borst. "Salvini heeft nu getoond dat ze ook op zee gestopt kunnen worden. We bedanken hem om de Europese grenzen te beschermen."

Orban pleitte er nogmaals voor om migranten terug te sturen naar hun land. "Brussel zegt dat we dat niet mogen. Ze zeiden ook dat we migranten niet konden tegenhouden op ons grondgebied, maar we deden het toch."