Tramlijn 9 en gerenoveerde Spiegelplein worden zaterdag officieel ingehuldigd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gloednieuwe tramlijn 9 en het gerenoveerde Spiegelplein in Jette worden op zaterdag 1 september officieel ingehuldigd door koning Filip. Na meer dan drie jaar van werken zal tram 9 zorgen voor een snelle verbinding tussen het station Simonis en het UZ Brussel. Koning Filip zal zaterdag samen met de vele andere genodigden en Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet en CEO van de MIVB Brieuc de Meeus het eerste ritje maken op de gloednieuwe tram 9. Die snelle lijn verbindt voortaan het multimodale station Simonis met de verschillende wijken van Koekelberg, Ganshoren en Jette, via het UZ Brussel tot aan Dikke Beuk.

De bouw van de vier kilometer lange tramlijn ging gepaard met de aanleg van een eigen bedding voor de tram, een verbetering voor de fietsers en voetgangers en een opknapbeurt van de openbare ruimte.

Aan de Tentoonstellingslaan, het Oude-Afspanningsplein en de fontein werd in beide richtingen een afgescheiden fietspad aangelegd. Het gerenoveerde Spiegelplein stelt het voortaan zonder auto's, maar kreeg er een ondergrondse parking met 200 plaatsen bij.

Het project werd gefinancierd door het Brussels Gewest en Beliris en kwam tot stand in samenwerking met de betrokken gemeenten. Bij de start van de werken in mei 2015 was de totale kostprijs geraamd op 66,4 miljoen euro.

bron: Belga