Direct naar artikelinhoud
Inkomen

1 op 6 werkende Belgen kan geen maand overbruggen zonder loon

1 op 6 werkende Belgen kan geen maand overbruggen zonder loon
Beeld iStock

Een op de zes werkende Belgen kan geen maand verder zonder loon. Dat blijkt uit een studie bij 1.250 Belgen uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville, in opdracht van BinckBank. 

De studie wijst uit dat vijf op de zes Belgen gerust enkele maanden kunnen overbruggen. Vooral zelfstandigen kunnen wel een tijdje voort: 32 procent kan een jaar of langer verder. Bij ambtenaren en bedienden is dat 20 procent en bij arbeiders 8 procent. 

Daartegenover staat dat 17 procent van de 26- tot 45-jarigen niet één maand kan overbruggen; bij de 46-tot 55-jarigen bedraagt dat aandeel zelfs 19,5 procent. Dat betekent dat een op de zes van de werkende Belgen geen maand verder kan zonder loon. 

Spaargeld

Wie spaart, laat zijn geld voornamelijk op de spaarrekening staan, zo blijkt verder uit de studie. Veertig procent van de Belgen parkeert 90 procent of meer spaargeld op zijn zicht- of spaarrekening, terwijl slechts 1 op de 5 tevreden is over het rendement ervan. 

Toch zijn we amper bezig om ons geld meer te laten opbrengen. De Belg belegt amper en plant erfenissen en schenkingen nauwelijks. Zestig procent van de Belgen zegt niet te beleggen. Bijna de helft daarvan (45 procent) doet het niet omdat ze denken er te weinig geld voor te hebben; 24 procent geeft aan niet genoeg kennis te hebben.

40 procent van de Belgen parkeert 90 procent van zijn spaargeld op zijn spaarrekening, terwijl slechts 1 op de 5 tevreden is over het rendement ervan

Daarnaast heeft 80 procent geen testament opgesteld, is 85 procent niet bezig met het schenken van zijn vermogen en heeft 80 procent nog nooit een financieel plan gemaakt of laten opmaken.

Verder blijkt dat de gemiddelde Belg niet weet hoeveel zijn wettelijk pensioen zal bedragen. Twee op de drie ondervraagden denken na hun pensioen meer dan 1.500 euro per maand nodig te zullen hebben. Het gemiddelde pensioen bedraagt volgens de Federale Pensioendienst echter maar 1.100 euro per maand.