Direct naar artikelinhoud
Bioscooptips

Tien films die u deze week niet mag missen

Burning 2018 stillsBeeld rv

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

en

1. Burning

Het kortverhaal van Haruki Murakami waarop Burning gebaseerd is, telt nauwelijks tien bladzijden, maar de Zuid-Koreaanse meester Lee Chang-dong (Poetry) puurt er maar liefst tweeënhalf zinderende uren cinema uit. Twee jongens – een eenvoudige boerenzoon en een arrogante yuppie – raken in de ban van hetzelfde ongrijpbare meisje. Hun bizarre liefdesdriehoek roept veel vragen op, en laat de kijker in voortdurende twijfel sudderen. Wat is echt, en wat niet? Burning is een onweerstaanbare psychologische thriller die mysterie en poëzie aan elkaar koppelt. De film laat je achter met een brandende sensatie: het zeldzame, warme gevoel dat je net een klein meesterwerkje gezien hebt.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze vijfsterrenrecensie.

2. Wild Tales

Het gaat goed met de Latijns-Amerikaanse film. Twintig jaar geleden moest u er nog met een vergrootglas naar zoeken in de bioscoop, vandaag gaat er bijna geen jaar meer voorbij zonder dat een film uit Chili, Argentinië of Mexico een Oscarnominatie binnenrijft. Dat nieuwe elan wordt bij Flagey in de verf gezet met een drie maanden durende focus op Zuid-Amerikaanse cinema. Die gaat met een serieuze knaller van start: Wild Tales – in 2014 genomineerd voor de Oscars –, is misschien wel de beste komedie die ooit ten zuiden van de evenaar werd gemaakt. Een razend grappige omnibusfilm over mensen die volledig over de rooie gaan, met als hoogtepunt een bijna woordeloze sketch rond verkeersagressie.

Vanaf 1/09 in Flagey (Brussel).

3. Under the Silver Lake

Na het succes van horrorhit It Follows doet David Robert Mitchell volledig zijn zin in Under the Silver Lake, een mysterieuze en honderd procent geflipte detectivethriller op lsd. Geen spek voor ieders bek, maar heerlijk als je houdt van Lynchiaanse labyrinten. Andrew Garfield speelt Sam, een werkloze luiwammes die eigenhandig de verdwijning van zijn overbuurmeisje gaat onderzoeken, en al snel elke voeling met de realiteit begint te verliezen. Een compleet waanzinnige analyse van de mens anno 2018, die tureluurs wordt van de vele stimuli en verleidingen die voortdurend op hem afkomen. Denken we.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met David Robert Mitchell.

4. 37°2 le matin

Op 2 september 1978 – precies 40 jaar geleden – werd er voor het allereerst een film vertoond in cinema Cartoon’s. Reden genoeg om een feestje te bouwen, en waarom zou dat niet meteen een hele maand mogen duren? De rode draad doorheen de feestelijkheden is Eric Kloeck, oprichter en bezieler van de cinema – u kent hem als leraar Garcin uit Any Way The Wind Blows. Hij overleed vorig jaar, maar komende maand staan heel wat van zijn favoriete films centraal – de films die het DNA van Cartoon’s hebben bepaald. De sensuele roadmovie 37°2 le matin bijt de spits af. Weetje voor uw volgende quiz-avond: de titel verwijst naar de gemiddelde lichaamstemperatuur van een zwangere vrouw bij het ontwaken.

Op 2/09 in Cinema Cartoon’s (Antwerpen)

5. 3 Faces

Al acht jaar mag Jafar Panahi van de Iraanse overheid geen films meer maken. Al acht jaar doet hij dat lekker toch. Het laatste bewijs van zijn ongehoorzaamheid heet 3 Faces, dat in Cannes bekroond werd met de prijs voor het beste scenario. In dit lichtvoetige Iraanse drama, over een jonge actrice die een mysterieuze zelfmoordvideo maakt, bindt Panahi de strijd met het patriarchaat aan – zij het wel met de nodige humor. Feminisme met de glimlach.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met actrice Behnaz Jafari en monteur Mastaneh Mohajer.

6. Hundstage

Wie de plakkerige hitte van enkele weken geleden al mist, moet woensdag absoluut bij Cinema Zuid zijn om Hundstage te herontdekken. De Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl liet drie jaar op rij zijn camera draaien tijdens de heetste dagen van de zomer, en filmde zo een reeks kleinmenselijke – en behoorlijk wansmakelijke – verhaaltjes bij mekaar. Een agressieve Johnny maakt ruzie met zijn vriendin. Een weduwnaar laat zijn huishoudster de kleren van zijn dode vrouw aan- en vervolgens weer uittrekken. Buikige mannen liggen in de zon te bakken als Weense worstjes. Honger zal u er niet van krijgen, maar een onvergetelijke filmervaring is het wel.

Op 29/08 in Cinema Zuid (Antwerpen)

7. Mission: Impossible – Fallout

Zat er iemand te wachten op een zesde Mission: Impossible? Blijkbaar wel. Nooit scoorde een film in de reeks zo goed in haar Amerikaanse openingsweekend. En wij geven de bezoekers geen ongelijk. Toegegeven, er is weinig verrassend aan een Tom Cruise bengelend aan een koord kilometers boven de grond, slingerend door Tate Modern of in een knokscène in een wit porseleinen mannentoilet. Het is soms zò ridicuul dat het ongegeneerd vermakelijk blijft. Dus zo lang Cruise goed conserveert, mag men deze boel wat ons betreft draaiende houden.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

8. Figlia Mia

Op het ruige eiland Sardinië leeft de tienjarige Vittoria (revelatie Sara Casu) in een veilig coconnetje met haar mama Tina (Valeria Golino) – of dat denkt ze toch. Al snel blijkt dat de vork anders in de steel zit: de labiele Angelica (Alba Rohrwacher), die zich overdag laat bepotelen door wildvreemden en ’s nachts om gratis drankjes bedelt in een groezelige bar, is Vittoria’s biologische moeder. Figlia Mia toont de pijnlijke machtsstrijd tussen twee moeders, terwijl hun dochter stilaan van meisje naar puber gaat. Een complex en levendig vrouwenportret, met een uiterst bijzondere, non-conformistische kijk op moederschap.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

9. Christopher Robin

Met Christopher Robin maakt Disney niet de zoveelste live action-remake van een tekenfilmklassieker. Marc Forster vond een geslaagde stijl voor een levensechte Winnie de Poeh. De speelgoedpoppen zien er fantastisch vintage uit. Alsof Christopher Robin ze net iets te vaak tegen het lijf heeft gedrukt. Maar vooral de meesterlijke Ewan McGregor maakt de zoektocht naar het innerlijke kind interessant. Een acteur wiens gezicht zoveel empathie uitstraalt, dat je samen met hem op zoek wil naar dat lang verloren, innerlijke kind.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Ewan McGregor en Marc Forster.

10. The Children Act

Fiona Maye (Emma Thompson) is een belangrijke Britse familierechter die zelf ernstige huwelijksproblemen heeft. Terwijl haar man (Stanley Tucci) met overspel dreigt, wordt ze volledig opgeslorpt door een nieuwe, levensbelangrijke zaak. Deze volwassen Ian McEwan-verfilming schippert tussen rechtbankthriller en overspeldrama. Het complexe scenario verkent aan een rustig tempo de clash tussen persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden. Regisseur Richard Eyre houdt het klassiek, maar vooral Emma Thompson zorgt voor een positief verdict.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Emma Thompson.