Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Belgische dieetspecialisten zijn sceptisch over Amerikaanse "wonderpil tegen obesitas"

Belgische dieetspecialisten zijn sceptisch over Amerikaanse "wonderpil tegen obesitas"
Beeld Getty Images

Dieetpil Lorcaserin is een afslankmiddel dat de eetlust vermindert, zonder daarbij het risico op hartproblemen te vergroten. Na een studie in de VS werd de pil door wetenschappers de "heilige graal tegen obesitas" genoemd. Belgische diëtisten zijn het daar niet mee eens.

Uit een onderzoek gedurende ruim 3 jaar bij 12.000 personen met overgewicht en obesitas, concluderen Amerikaanse onderzoekers dat Lorcaserin het eerste afslankmiddel is dat je langdurig kunt nemen zonder risico op hartproblemen. Twee pilletjes per dag werken in op neurotransmitters in de hersenen, waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Na één jaar verloor 39 procent van de deelnemers minstens 5 procent van hun gewicht, tegenover 17 procent van de controlegroep die een placebo kregen. In 40 maanden tijd speelden de proefpersonen gemiddeld 4 kilogram kwijt.

In Amerika is de pil al beschikbaar onder de merknaam Belviq. Voor een maandelijkse dosis tel je 220 à 290 dollar (188 à 248 euro) neer. Of we hiermee echt het obesitasprobleem gaan oplossen, betwijfelen Belgische experts. "Het klopt dat dit middel niet belastend is voor het hart en de bloedsomloop, wat bij veel dieetpillen wel het geval is", legt diëtiste Tanja Callewaert uit. "Maar bij zowat 80 procent van de mensen die er niet in slagen gewicht te verliezen, is de oorzaak mentaal, zoals emo-eten of burn-out. Voor hen is Lorcaserin niet geschikt, omdat inwerken op hormonen in de hersenen net voor moodswings of depressie kan zorgen."

'Voor emo-eters is Lorcaserin niet geschikt omdat het inwerken op hormonen in de hersenen net moodswings of depressie kan veroorzaken'
Tanja Callewaert, diëtiste

Meer dan alleen honger

Diëtiste en voedingscoach Sanne Mouha vult aan dat een dieet ingewikkelder ligt dan enkel een hongergevoel onderdrukken. "We overeten ons niet alleen uit honger, maar ook omdat we ons vervelen, uit gewoonte, bij een traktatie op het werk. Met een peperduur pilletje ga je dat niet oplossen."