Direct naar artikelinhoud
Japan

Aan lot overgelaten dolfijn Honey zet Japanners in beweging

Dolfijn Honey in het gesloten dierenpark Inubosaki.Beeld REUTERS

Een eenzame dolfijn in een verlaten aquarium steelt de harten van de Japanners. Die proberen met #SaveHoney om hem vrij te krijgen of te laten verplaatsen naar een andere dierentuin.

Acht maanden na de sluiting van het Inubosaki-dierenpark in Choshi zwemt Honey, de laatste dolfijn, nog altijd in het groenblauwe water van het dolfijnenbad. De eigenaar heeft het dier, evenals 46 Humboldt-pinguïns, nog niet weten te slijten aan een ander dierenpark.

Het lot van Honey spreekt in Japan tot de verbeelding. Sinds een dierenrechtenorganisatie twee weken geleden aan de alarmbel trok, zijn de lokale autoriteiten bestookt met boze e-mails. Twitteraars verspreiden foto's van Honey en proberen met de hashtag #SaveHoney en #HoneyTheAbandonedDolphin de druk op te voeren.

Verontwaardiging

De dolfijn zou in 2005 zijn gevangen nabij het dorp Taiji, de plek waar de met een Oscar bekroonde documentaire The Cove uit 2009 is opgenomen. De beelden van een rode zee vol met dode dolfijnen zorgden voor verontwaardiging over de dolfijnenjacht in Japan, waarbij jaarlijks 22.000 dolfijnen en kleine zeezoogdieren worden geslacht. De slachtmethoden zijn sindsdien veranderd en ook neemt de Japanse koepelorganisatie van aquariums en dierenparken geen dolfijnen uit Taiji meer af.

Met de verzorging van Honey is volgens het provinciebestuur niets mis, zei een woordvoerder in de Japanse krant Mainichi. Maandelijks wordt het aquariumpark geïnspecteerd. De dierenrechtenorganisaties zetten hier vraagtekens bij. Op beelden van activisten is te zien hoe pinguïns onder het stof zitten, nadat ze door een vervallen deel van het park zijn gelopen. Ook met Honey zou het niet goed gesteld zijn, zeggen actiegroepen.

Op beelden van activisten is te zien hoe pinguïns onder het stof zitten nadat ze door een vervallen deel van het park zijn gelopen