© Photo News

Bondscoach Martinez laat hints vallen over basiself Rode Duivels tegen Bosnië

Bondscoach Roberto Martinez heeft donderdagavond op zijn laatste persconferentie voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina meer uitleg gegeven bij zijn tactische keuzes. Zonder namen te noemen, leek de bondscoach te bevestigen dat hij teruggrijpt naar de 3-5-2 opstelling waarin de Rode Duivels ook speelden tegen Spanje.

jvh

Martinez: “We moeten collectief spelen, net zoals de Bosniërs dat zullen doen: hun teamspirit is hun kracht. Daarna is de vraag vooral hoe we het verschil gaan maken tegenover het basisniveau van Bosnië. Daarvoor zullen we intensiteit in balbezit en balverlies tentoon moeten spreiden. Want als de wedstrijd tegen Spanje ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat we nog niet op het niveau zitten waar we willen zijn.”

Met welk systeem wil Martinez de Bosniërs tegemoet treden? Grijpt hij terug naar de driemansdefensie van tegen Spanje? En komen Lukaku en Benteke samen in de spits terecht? Daarop wilde de bondscoach niet ingaan: “Het systeem zelf zegt niets. Het is de manier van uitvoering die telt.”

Hints

Al lijken de uitspraken “Het inschattingsvermogen van Toby (Alderweireld, nvdr.) en Jan (Vertonghen, nvdr.) is zeer belangrijk” en “Yannick Carrasco is een moderne vleugelspeler. Hij kan ook verdedigend heel goed zijn, hij is heel compleet” wel te wijzen in de richting van een verdediging met Alderweireld en Vertonghen als flexibele verdedigers rond de centrale man Nicolas Lombaerts, en met Carrasco en Thomas Meunier als vleugelspelers.

Toby Alderweireld is dus een zekerheid voor de Spanjaard. "Toby is een heel elegante speler die kan terugvallen op een uitstekende techniek. Hij verliest echter zijn doel nooit uit het oog: geen tegendoelpunten pakken. Sinds zijn vertrek bij Ajax is hij vooruitgang blijven boeken." Martinez heeft intussen al beslist wie zal spelen: “Ik heb de ploeg voor honderd procent in m’n hoofd, maar ik geef ze morgen pas vrij aan de spelers. Of ik druk voel? Neen, ik ben ongeduldig! We willen alles geven voor onze fans.”

Kapitein Hazard

Tot slot gaf de bondscoach nog mee dat Eden Hazard morgen kapitein is en blijft. "Hij heeft voldoende capaciteiten om aan het hoofd van deze groep te staan. Ook in de kleedkamer neemt hij de rol van aanvoerder op zich en ik ben tevreden met die attitude. Maar zoals ik eerder al zei, zitten er meerdere leiders in deze groep."