Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Schokgolf in Marokko na brute verkrachting van 17-jarig meisje

Het meisje heeft vorige week haar verhaal verteld aan de zender Chouf TV.Beeld Screenshot Chouf TV

Opnieuw wordt Marokko opgeschrikt door seksueel geweld. Twaalf personen zijn gearresteerd voor hun rol in de kidnapping, opsluiting en verkrachting van een 17-jarig meisje in Marokko. De 17-jarige Khadija Okkarou werd maandenlang verkracht door vijftien mannen en kreeg onder meer een hakenkruis getatoeëerd.

"Eerst werd ik door mijn ontvoerder verkracht. Daarna gaf hij me voor geld door aan anderen. Door hen werd ik één voor één misbruikt. Ze tatoeëerden mijn nek en mijn armen. Ik kon niet vluchten. Ik kreeg amper te eten en had geen douche. Ze hebben mijn leven verwoest”, zegt de 17-jarige Khadija Okkarou voor de camera’s van TV-zender Chouf. 

Het meisje werd in juni ontvoerd door een groep mannen in het dorp Oulad Ayad, in het centrum van het land. Ze hebben haar bijna twee maanden vastgehouden, verkracht en mishandeld. In een tv-interview vertelde Khadija vorige week hoe de mannen, die tussen 18 en 27 jaar zijn, haar om de beurt hebben misbruikt. Ze hebben ook haar lichaam verminkt met tatoeages en brandwonden van sigaretten. 

Bekijk hier de beelden van het interview met Khadija Okkarou.

"Ze hebben me kapotgemaakt"

"Ik ga het hun nooit vergeven, ze hebben me kapotgemaakt”, getuigde Khadija. Het meisje heeft verschillende keren geprobeerd om te ontsnappen, maar werd telkens betrapt en geslagen. "Ze hebben me gefolterd. Ik kreeg geen eten of drinken. Ik mocht me zelfs niet wassen."

De ontvoerders hebben haar uiteindelijk vrijgelaten, op voorwaarde dat ze haar mond zou houden over wat er was gebeurd. Samen met haar familie heeft Khadija toch een klacht ingediend bij de politie. Twaalf verdachten zijn ondertussen gearresteerd. 

'Ze hebben me gefolterd. Ik kreeg geen eten of drinken. Ik mocht me zelfs niet wassen'
Khadija Okkarou

De hoofdverdachte in de zaak is een 20-jarige man. Hij wordt, samen met tien medeplichtigen, beschuldigd van verkrachting, foltering, kidnapping, doodsbedreiging en bendevorming. Een twaalfde persoon wordt aangeklaagd voor het niet helpen van een persoon in nood en omdat hij de zaak niet heeft aangegeven bij de politie. De politie zou ook nog op zoek zijn naar drie andere verdachten. 

Twitter bericht wordt geladen...

#JusticePourKhadija

De verkrachting van Okkarou maakt vooral online woede los. Het schokkende interview, waarop zelfs een getatoeëerd hakenkruis te zien is, wordt sinds vorige week massaal gedeeld op sociale media. Vrouwenbewegingen vragen om actie. Laila Amili, voorzitter van vrouwenorganisatie Mains Libres (Handen Vrij), vraagt iedereen een petitie op change.org te laten ondertekenen."Help om Khadija haar leven terug te geven", luidt de boodschap. Inmiddels hebben meer dan 25.000 mensen aan de oproep gehoor gegeven.

Met de hashtag #JusticePourKhadija willen mensen aandacht vragen voor het meisje én eisen ze gerechtigheid. Een tatoeëerder uit Tunesië heeft al aangeboden om de tatoeages op haar lichaam te verwijderen.