Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Omstreden gouden standbeeld van Erdogan al na twee dagen al weer weggehaald in Wiesbaden

Het standbeeld van president Erdogan wordt verwijderd door de brandweer.Beeld AP

Het goudkleurige standbeeld van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het Duitse Wiesbaden is woensdag alweer verwijderd, nog geen twee dagen nadat het was geplaatst op een plein in het centrum van de stad. Volgens het stadsbestuur kon de veiligheid rond het beeld niet langer worden gegarandeerd.

Het 4 meter hoge standbeeld was onderdeel van de Wiesbaden Biennale. De kunstmanifestatie, die bekendstaat om het provoceren, heeft dit jaar als motto Bad News. Erdogan stond met zijn rechterarm uitgestoken en gestrekte wijsvinger, een verwijzing naar het standbeeld van Saddam Hussein in Bagdad dat werd neergehaald na de Amerikaanse invasie in 2003. Woensdagochtend kort na middernacht werd het kunstwerk door de brandweer met een hijskraan weggehaald.

Magneet voor- en tegenstanders 

Al meteen nadat het was neergezet, bleek het beeld te fungeren als magneet voor voor- en tegenstanders van de Turkse president. Zij gingen heftig met elkaar in debat en af en toe dreigde een handgemeen, met name tussen Koerdische Turken en aanhangers van Erdogan. Aanhangers namen een selfie, staand naast hun idool. Ook werd het standbeeld al spoedig besmeurd met graffiti. ‘Fuck you’ en ‘Turkse Hitler’, was er onder meer op gespoten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was het veel burgers niet duidelijk dat het beeld onderdeel was van de kunstmanifestatie. ‘We hebben veel telefoontjes gehad van mensen die het niet snapten’, zei hij. De lokale krant Wiesbadener Kurier meldt dat de autoriteiten wel toestemming hadden gegeven voor plaatsing van een beeld, maar dat zij niet wisten dat het de Turkse president zou voorstellen.

Discussies 

Volgens de directie van de Wiesbaden Biennale was het nadrukkelijk de bedoeling dat de sculptuur zou aanzetten tot discussies onder het publiek. Daarin zijn de organisatoren boven verwachting geslaagd.

‘We hebben het standbeeld neergezet om een debat over Erdogan aan te zwengelen’, zei directeur Uwe Eric Laufenberg tegen verslaggevers. ‘Erdogan is zonder meer een controversieel figuur, over wie we in dit land vrijelijk moeten kunnen discussiëren.’ Hij beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. Het beeld had eigenlijk moeten blijven staan tot het einde van de biënnale, komende zondag.

‘Een soort Turkmenistan’

Erdogan brengt eind september een staatsbezoek aan Berlijn. Veel Duitsers hebben daar bezwaar tegen, gezien de inperking van de democratische rechten door de autoritaire president. Cem Özdemir, leider van de Duitse Groenen, zei vorige maand dat Erdogan van zijn land een soort Turkmenistan of Azerbeidzjan heeft gemaakt, met ‘censuur, despotisme, nepotisme en autocratie’.