© AFP

Ook ex-ploegmaat stelt nu vragen bij medicijngebruik van Bradley Wiggins

Ook een voormalige ploeggenoot stelt nu vragen bij het medicijngebruik van Bradley Wiggins in de aanloop naar zijn Tourzege in 2012. Volgens Jonathan Tiernan-Locke was de timing van de ‘Therapeutic Use Exemption’ ofte TUE van Wiggins voor een verboden middel tegen astma “wel erg handig”.

Tiernan-Locke, die uitkwam voor Team Sky tot hij in 2014 werd ontslagen voor een dopingovertreding, zet in een interview met de Britse openbare omroep BBC vraagtekens achter het medicijngebruik van zijn toenmalige kopman: “Ik wil niets insinueren, maar door de timing ziet het er niet goed uit. Je gaat ervan uit dat als je zoiets nodig hebt, dat het geval zou zijn tijdens je hele carrière. Dat je het jaar in, jaar uit zou gebruiken. Vanuit dat opzicht lijkt het verdacht.”

© AFP

Wiggins maakte met goedkeuring van de internationale wielerunie UCI (in de vorm van een TUE-toelating) gebruik van het verboden anti-astmamiddel triamcinolone. Formeel valt de Britse Tourwinnaar dus niets aan te wrijven, maar collega-renners en analisten stellen zich meer en meer vragen bij de praktijk.

“Sky niet zo transparant als ze zelf laten voorkomen”

Volgens Tiernan-Locke besmeuren de onthullingen van het Russische hackerscollectief ′Fancy Bears’ het imago van Sky: “De ploeg pretendeerde alles openbaar te maken, om zo transparant te lijken. Om het te doen voorkomen dat ze niets te verbergen hadden. Maar in realiteit was het iets minder dan transparant.”

“Je moet begrijpen: je hebt een kerel die favoriet is voor een eindzege in de grootste wedstrijd. Dan wil Sky, dat altijd zo grondig is, niets aan het toeval overlaten. Dus ik snap wel dat je je gedetailleerde plannen dan niet wil laten dwarsbomen door wat allergieën.”

Wiggins blijft intussen ontkennen dat hij op zoek was naar een “oneerlijk competitief voordeel”, en wordt daarin gesteund door de toenmalige en huidige Sky-manager Dave Brailsford.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer