Geert Wilders blaast cartoonwedstrijd af

Geert Wilders © Belga Image

De Nederlandse rechtspopulistische politicus Geert Wilders heeft besloten de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed niet door te laten gaan. Dat heeft de leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) zelf meegedeeld.

‘Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles’, laat hij in een verklaring weten.

Excuus

Volgens Wilders lopen de dreigementen over de wedstrijd ‘de spuigaten uit’. Deze week werd nog een man in Den Haag opgepakt die een aanslag wilde plegen op Wilders vanwege de wedstrijd. In Pakistan zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de PVV-leider en tegen Nederland.

‘Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij, maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven’, aldus Wilders (54).

Hij wil niet dat de wedstrijd wordt gebruikt als ‘excuus voor islamitisch geweld’. Hij wil niet dat er onschuldige slachtoffers gaan vallen. Wilders zegt dat hij zijn punt ‘over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam’ opnieuw heeft aangetoond.

De aankondiging van Wilders komt er nadat in Pakistan duizenden mensen op straat waren gekomen voor een optocht van Lahore, de tweede stad van Pakistan, naar de hoofdstad Islamabad.

Donderdag waren in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad ongeveer 700 soldaten ontplooid om de al hoogbeveiligde diplomatieke wijk te beschermen. Duizenden politieagenten en paramilitaire eenheden hielden de omgeving al in de gaten.

Diplomatieke rel

De protestactie was een initiatief van de jonge extremistische soennitische partij TLP (Tehreek-i-Labbaik Pakistan). Die eiste dat de spotprentenwedstrijd die Wilders met de profeet Mohammed als onderwerp wilde houden, niet doorging.Gaf Nederland geen gehoor aan de oproep, dan moest Pakistan de betrekkingen verbreken en er bij andere islamitische landen op aandringen dat ook te doen.

De protestacties van de TLP zijn berucht, onder meer door een blokkade van verkeer in Islamabad in november 2017 die het leven in de hoofdstad twintig dagen lang ontwrichtte. De betogers werden uiteindelijk met geweld uiteengedreven. Dat protest was gericht tegen een taalfout in een publicatie van de kieswet die oneerbiedig zou geweest zijn ten opzichte van de profeet.

Wilders wilde in november een Mohammed-cartoonwedstrijd organiseren in de Tweede Kamer.

Taliban roept op Nederlandse militaire aan te vallen

Ook op donderdag hebben de Taliban Afghaanse militairen opgeroepen Nederlandse militairen die in Afghanistan actief zijn aan te vallen, als reactie op de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed van Wilders. De oproep kwam kort voordat Wilders de wedstrijd afblies.

In een verklaring noemde de belangrijkste woordvoerder van de Taliban de wedstrijd een ‘godslasterlijke en vijandige actie’ van Nederland tegen alle moslims. Afghaanse veiligheidstroepen die ‘echt menen dat zij moslims zijn of zich verbonden voelen met de islam moeten hun wapens richten op Nederlandse troepen’, aldus de verklaring.

Er zijn ongeveer honderd Nederlandse militairen in actie in Afghanistan. Zij trainen en adviseren Afghaanse militairen als onderdeel van een NAVO-missie.

Mislukte aanslag

In mei 2015 openden twee schutters het vuur op een anti-islamconferentie met een Mohammad-cartoonwedstrijd, waar Wilders net was komen spreken. Bij de mislukte aanslag kwamen enkel de twee schutters om het leven.

Partner Content