Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Plaatstekort in Brussels onderwijs is groter dan vorig jaar

Beeld ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Het Brusselse burgerplatform 'Ieder Kind een Stoel' trekt aan de alarmbel nadat het cijfers onder ogen kreeg van het jaarverslag van het Lokaal Overlegplatform (LOP). "Ondanks de bouw van extra scholen vorig schooljaar, is het tekort aan plaatsen groter dan vorig schooljaar."

Uit het jaarverslag blijkt dat van de 2.597 kinderen die zich hebben aangemeld voor de onthaalklas er voor 910 van die kinderen geen plaats is. Dat zijn er bijna 100 meer dan de 816 kinderen van vorig jaar. 

In de eerste kleuterklas is er voor nog eens 924 kinderen dit schooljaar geen plaats. Dat is 80 procent van de kinderen die nog een plaats zochten en dat staat quasi gelijk aan alle kinderen die vorig jaar uit de boot vielen voor de onthaalklas. 

"We merken dat er inspanningen geleverd worden. Er worden inderdaad scholen bijgebouwd. Helaas steeg het aantal aanmeldingen sterker dan het aantal nieuw gecreëerde plaatsen, waardoor er nog steeds onvoldoende plaatsen zijn. Zolang er kinderen naast de stoel vallen, falen we als maatschappij", verklaart Els Lenaerts, initiatiefneemster en zelf leerkracht in Brussel. 

'Het aantal aanmeldingen stijgt sneller dan het aantal nieuwe plaatsen'
Els Lenaerts

Klacht

Vorig schooljaar legde Ieder Kind Een Stoel een klacht neer tegen de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel, de Belgische federale overheid en tegen het Gemeenschapsonderwijs, omdat het hen op basis van artikel 24 (paragraaf drie) van de Belgische grondwet, waarin het recht op onderwijs wordt beschreven, verantwoordelijk acht voor het plaatstekort in het Brusselse Nederlandstalige basisonderwijs.