Direct naar artikelinhoud
Argentinië

Argentijnse muntcrisis escaleert: rente verhoogd naar 60 procent

Argentijns president Mauricio Macri.Beeld REUTERS

De Argentijnse centrale bank heeft de belangrijkste rentevoet vandaag verhoogd van 45 naar 60 procent. Die beslissing komt er nu de nationale munt opnieuw onder zware druk staat. Ten opzichte van de dollar verloor de Argentijnse peso vandaag bijna 5 procent aan waarde en sinds begin deze week al 12 procent.

Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren gevraagd om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. Volgens de Argentijnse president Mauricio Macri is dat nodig om financieringen voor 2019 veilig te stellen en een nieuwe crisis in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen.

Het IMF reageerde, onder voorwaarden, positief op de vraag uit Buenos Aires. De Argentijnen hebben het geld onder meer nodig om de daling van de waarde van de peso te stoppen. De koers van de munt is al flink gekelderd, vergelijkbaar met de Turkse lira. Ook de forse stijging van de rente moet de devaluatie van de munt tegengaan.

De lening van 50 miljard dollar is de grootste in de geschiedenis van het IMF. Van het bedrag kon Argentinië in juni direct over 15 miljard beschikken, waarvan de helft bedoeld was als ondersteuning voor de begroting. De overige 35 miljard zou gedurende de driejarige looptijd van de lening beschikbaar worden gesteld, maar dat zal nu dus worden versneld.

Protesten

Het Zuid-Amerikaanse land wilde overigens lang helemaal geen zaken doen met het IMF. Veel Argentijnen vinden dat de economische crisis in het land in 2001-2002 kwam door de strenge maatregelen die waren opgelegd door het fonds. Er werd deze week dan ook fel geprotesteerd tegen de nieuwe inmenging door het IMF.