Direct naar artikelinhoud
VTM Nieuws

Nieuwe 'VTM Nieuws'-liveset is een technisch hoogstandje: "Dit is uniek in de wereld"

VTM Live setBeeld geert braekers

Breaking news? Stef Wauters heeft voortaan geen hulp meer nodig om online of op antenne nieuws te maken. Dankzij een nieuwe liveset met technologie uit zelfrijdende auto’s kunnen VTM-nieuwsankers alles in een mum van tijd zelf doen.

Zelfrijdende auto's mogen dan voorlopig nog een verre droom zijn, de technologie ervan blijkt ook andere toepassingen te kennen. Bij VTM Nieuws stopten ze de technologie voor objectherkenning die in die auto's zit nu ook in enkele camera's en de software voor hun nieuwe liveset. Zodra een nieuwsanker op de set komt, weet de camera wie hij in beeld moet nemen. Als die anker begint te spreken, weet de camera dankzij de audiodetectie dat hij het gezicht close moet nemen. Idem als er een gast op de set komt: de camera merkt het op en schakelt automatisch naar die man of vrouw, om er dan af toe nog een shot van de volledige set tussen te gooien.  

Ook voor de ankers verandert er wat. Op de desk staat er nog een touchscreen waarmee Stef Wauters of Birgit Van Mol zelf de regie van de uitzending in handen nemen. Overschakelen naar Greet De Keyser in Washington of switchen naar een livebeeld: het anker zet alles zelf klaar en kiest de bronnen die hij gebruikt. Cameramannen, regisseurs en eindredacteurs zijn in principe niet meer nodig. Het anker kan alles in zijn eentje opstarten en bedienen, zelfs in het holst van de nacht, terwijl er daar tot nu toe nog snel een man of tien voor nodig was. 

Lees verder onder de video.

Internationale interesse

"Uniek in de wereld", is hoofdredacteur Nicholas Lataire overtuigd. "Nergens zal je zo'n nieuwsset vinden die hetzelfde kan en deze technologieën combineert." Een staaltje technologie die intern bij Medialaan zelf ontwikkeld is door de Unit New Technology, die er sinds begin dit jaar mee bezig is. "We gebruiken het nog niet, maar er is nu al internationale interesse voor."

Op de redactie van VTM Nieuws staat de nieuwe liveset vanaf volgende maandag klaar om snel te schakelen als er breaking news is. "Het volstaat niet meer om er alleen nog om 13 en om 19 uur te zijn", zegt Lataire. "Je moet er op elk moment kunnen zijn. We voelen dat er veel vraag is naar livenieuws, maar dan wel livenieuws dat op een deftige manier gemaakt is. Met een livestream alleen kom je er niet. Dan blijven mensen met vragen achter. Door er een anker en een expert bij te zetten, kan je er een volwaardige uitzending van maken en duiding geven bij wat er gebeurt." Enige voorwaarde: het moet relevant zijn. "We gaan geen nieuws geven omdat die set er nu staat. Daar zit niemand op te wachten. Het kan dus zijn dat we de nieuwe set in september nog niet zullen gebruiken, maar in oktober zeven keer." 

'Uniek in de wereld. Nergens zal je zo'n nieuwsset vinden die hetzelfde kan en deze technologieën combineert'
Nicholas Lataire, hoofdredacteur 'VTM Nieuws'

Al is het niet alleen een breaking news-set, zegt Lataire. "We willen er ook themanieuws brengen. Als Samsung of Apple een nieuwe revolutionaire smartphone voorstellen of als er in Monaco geloot wordt voor de Champions League, kunnen we daar ook een volwaardige uitzending rond maken. Voor veel zulke events is er ook een publiek, maar dat haalt nu de televisie niet. Voortaan kunnen we daar op een efficiënte manier op inspelen en het online toch tonen."

De nieuwe liveset zorgt ook voor extra mogelijkheden als er iets gebeurt tijdens VTM Nieuws van bijvoorbeeld 19 uur. "Als Trump net dan een belangrijke speech geeft, berichten we daarover in VTM Nieuws. Alleen kan je daar niet de volledige speech blijven volgen. Online kan dat wel vanop deze set. Zo kan je simultaan twee nieuwsuitzendingen maken."

Digital first

De liveset is niet gebouwd met de traditionele televisietoestel in het achterhoofd, zegt Nicholas Lataire. "Het startpunt is altijd online en digitaal." Met één druk op de knop kan men ook kiezen waar men uitzendt: via VTM, maar ook via VTM Go, Facebook, YouTube en de sites van Het Laatste Nieuws of De Morgen, die tot dezelfde mediagroep behoren. "Maar het is niet zo dat we voor alles elk platform gaan gebruiken", zegt Lataire. "We kiezen voor het meest relevante platform. Maar als het echt voor een heel groot publiek is, zullen we altijd graag mee op HLN.be live gaan. Daar komen elke dag 1,7 tot 1,8 miljoen mensen."

'Het volstaat niet meer om er alleen nog om 13 en om 19 uur te zijn. Je moet er op elk moment kunnen zijn'
Nicholas Lataire, hoofdredacteur 'VTM Nieuws'

Alleen met uitzenden op Facebook wil VTM spaarzaam omspringen. "We vinden het belangrijk om er aanwezig te zijn voor de mensen die ons daar volgen, maar we gaan Zuckerberg ook niet slapend rijk maken. Als de mensen ons ook kunnen bereiken via VTM Go of HLN.be hoeven we daar onze pijlen niet te verschieten. Het zou ook niet slim zijn vanuit journalistiek oogpunt, omdat we op Facebook geen controle over de knoppen hebben, maar ook niet als we ons eigen voortbestaan willen verzekeren. Want Facebook gaat onze journalisten niet betalen."