Direct naar artikelinhoud
Nederland

Geert Wilders blaast cartoonwedstrijd af: "Er staat een prijs op mijn hoofd"

Geert Wilders.Beeld AFP

Nederlands politicus Geert Wilders heeft beslist zijn cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed niet door te laten gaan. Dat heeft de PVV-leider donderdagavond laten weten.

"Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles", laat de politicus in een verklaring weten.

Volgens Wilders lopen de dreigementen over de wedstrijd "de spuigaten uit". "Er staat een prijs op mijn hoofd", klinkt het. "Een hoge Pakistaanse geestelijke heeft een fatwa tegen me uitgesproken en er is iemand gearresteerd die claimde me te willen vermoorden. Maar inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven."

Wilders wil niet dat de wedstrijd wordt gebruikt als "excuus voor islamitisch geweld" en zegt dat hij zijn punt "over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam" opnieuw heeft aangetoond.

Twitter bericht wordt geladen...

Dreiging

Eerder deze week liet Wilders weten al honderden inzendingen te hebben ontvangen. De wedstrijd zou plaatsvinden in een afgesloten deel van de Tweede Kamer in Den Haag. Het kabinet heeft steeds duidelijk gemaakt niets te maken te hebben met de cartoonwedstrijd.

De Nederlandse politie pakte maandag een 26-jarige man op die in een Facebookfilmpje zou hebben gedreigd met een aanslag naar aanslag van de wedstrijd. "Het lijkt erop dat hij in het filmpje aankondigt een aanslag te willen plegen op de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV of op het parlementsgebouw", klonk het bij de politie. Vandaag werd beslist dat de man nog twee weken blijft vastzitten.

Protest in Pakistan

Eerder vandaag raakte bekend dat een geplande handelsmissie in november naar Pakistan is uitgesteld. Vanwege de ophef die over de spotprentwedstrijd is ontstaan wordt het bezoek niet veilig geacht, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Er zou geen kabinetslid meegaan met de missie.

In Pakistan zijn de protesten tegen de wedstrijd het hevigst. Daar is de Nederlandse ambassadeur eerder op het matje geroepen over de kwestie. De wedstrijd van de PVV zou een "moedwillige en kwaadaardige poging zijn om de islam in een kwaad daglicht te stellen".

In het land zijn enkele duizenden mensen bezig met een mars naar de hoofdstad Islamabad. Daar willen ze vrijdag demonstreren bij de Nederlandse ambassade. Er zijn honderden militairen ingezet om de buitenlandse ambassades daar te beschermen.