© AFP

Nederlandse rechtspopulist Geert Wilders blaast cartoonwedstrijd af

De Nederlandse rechtspopulistische politicus Geert Wilders heeft besloten de voor november voorziene cartoonwedstrijd in een afgesloten deel van het Nederlandse parlement over de profeet Mohammed niet door te laten gaan. Dat heeft de leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) donderdagavond zelf meegedeeld.

“Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles”, laat hij in een verklaring weten.

Volgens Wilders lopen de dreigementen over de wedstrijd “de spuigaten uit”. Deze week werd nog een man in Den Haag opgepakt die een aanslag wilde plegen op Wilders vanwege de wedstrijd.

“Heel Nederland als doelwit”

“Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij, maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven”, aldus Wilders (54).

Hij wil niet dat de wedstrijd wordt gebruikt als “excuus voor islamitisch geweld”. Hij wil niet dat er onschuldige slachtoffers gaan vallen. Wilders zegt dat hij zijn punt “over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam” opnieuw heeft aangetoond.

Pakistaanse mars tegen Wilders afgeblazen

De protestmars in Pakistan tegen de cartoonwedstrijd van Geert Wilders is donderdag afgeblazen, kort nadat het Nederlandse Kamerlid zijn plannen introk. De extreme moslimpartij Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) had de mars van de stad Lahore naar hoofdstad Islamabad georganiseerd.

De partij wilde uit woede over Wilders’ plannen onder andere dat Pakistan de diplomatieke banden met Nederland zou verbreken. Woensdag begon de mars en daar deden enkele duizenden moslims aan mee. De protestmars was donderdag in de buurt van Islamabad. De Pakistaanse autoriteiten zetten honderden militairen in om diplomatieke posten te beschermen in Islamabad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER