Direct naar artikelinhoud
Zomer- en winteruur

Juncker wil "vandaag nog" beslissen over afschaffen zomer- en winteruur

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld REUTERS

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker stelde eerder op de dag op ZDF dat de Commissie nog vandaag zou beslissen over de afschaffing van de zomer- en wintertijd. Het is nog niet duidelijk of dit ook effectief staat te geburen. Na de Commissie moeten ook nog het parlement en de lidstaten hiervoor hun goedkeuring geven.

Woensdag werd duidelijk dat meer dan 80 procent van de Europeanen zich in een onlinepeiling heeft uitgesproken voor de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen winter- en zomeruur. De Europese Commissie organiseerde van begin juli tot midden augustus een openbare consultatie waarin burgers zich mochten uitspreken over de zin of onzin van de omschakeling tussen winter- en zomeruur. Meer dan 4,6 miljoen Europeanen namen deel, een absoluut record voor de openbare consultaties die de Commissie regelmatig op touw zet.

De meeste voorstanders van een afschaffing verkiezen onafgebroken in de zomertijd te leven, dus twee uur voor Greenwich Mean Time. Dat zal ook het voorstel van de Commissie zijn. Momenteel draaien we tijdens de wintermaanden een uur terug, tot één uur voor GMT. 

Een commissiewoordvoerder beklemtoonde woensdag nog dat de peiling slechts "een element" vormt in de besluitvorming. "Dit is geen referendum, maar een element waarmee we rekening houden wanneer we onze beleidsaanbeveling zullen doen." Er volgt na de publicatie van het rapport nog overleg met verschillende andere partners, zoals het Europees Parlement. Dat had eerder dit jaar het debat over het winter- en zomeruur opnieuw aangezwengeld. Een eventueel voorstel tot afschaffing moet goedgekeurd worden door het parlement en de lidstaten. Onder de lidstaten zijn er wel nog enkele voorstanders van zomer- en wintertijd, maar het zou niet om een meerderheid gaan.

De meeste voorstanders van een afschaffing verkiezen onafgebroken in de zomertijd te leven

Bij ons lieten zowel premier Charles Michel (MR) als minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zich al positief uit over het voornemen van de Commissie, hoewel het onderwerp nog niet formeel besproken is binnen de regering.