Verdachte van incident station Aarschot ontkent racistisch motief: “Een uit de hand gelopen discussie”

De 35-jarige man die onder aanhoudingsbevel was geplaatst na het racistisch incident in het station van Aarschot, is vrijdag in Leuven voor de raadkamer verschenen. Die moet zich vrijdagnamiddag uitspreken over zijn verdere aanhouding. Bij het incident werd een 15-jarige jongen op de sporen gegooid. Volgens de advocaat van de dertiger ontkent de man dat hij uit racistische motieven heeft gehandeld en ging het enkel om een uit de hand gelopen discussie.

Lees ook. Slachtoffer racistische vechtpartij getuigt: “Ik ben bang van die mensen”

Het incident vond vorige week zondag plaats en werd gefilmd door de oudere zus van de 15-jarige jongen. Dat filmpje dook nadien op op de sociale mediaen op basis van het filmpje konden drie verdachten geïdentificeerd en opgepakt worden. Het ging om een 35-jarige man, een 31-jarige vrouw en een 43-jarige vrouw.

Volgens het parket belaagden de twee vrouwen en de man de jongen die op de trein naar Leuven stond te wachten.

“De man gaf hem een duw en één van de vrouwen maakte een racistische opmerking”, aldus het parket. “Ze bleven de 15-jarige jongen verbaal en fysiek uitdagen en er ontstond een gevecht waarbij de man de jongen op de sporen duwde. De jongen trok de man mee en het gevecht ging verder op de sporen. Ook de vrouwen mengden zich in de debatten. De oudere zus van het slachtoffer greep in om haar broer weer op het perron te helpen maar kreeg zelf ook enkele slagen.”

Lees ook. Eén van ‘de drie Aarschotse marginalen’ reageert: “Dit valt niet goed te praten, maar ik ben geen raciste”

De drie verdachten werden in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch motief maar de twee vrouwen werden vrijgelaten terwijl de man onder aanhoudingsbevel werd geplaatst.

“Volgens mijn cliënt had hij helemaal geen racistisch motief en heeft hij enkel in een impuls gehandeld tijdens een uit de hand gelopen discussie”, zegt meester Karel Claes. “Hij zou die jongeman een vraag gesteld hebben, waarop die jongen, volgens mijn cliënt, op agressieve en onbeleefde manier heeft gereageerd, waarna de ruzie ontaard is.”

De dertiger zou diep onder de indruk van het hele gebeuren zijn, aldus meester Claes. “Hij is vooral diep onder de indruk van de omvang die het incident heeft genomen. Plots wordt hij beschouwd als een kernracist die symbool staat voor alle problemen in onze samenleving maar dat is hij zeker niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER