Direct naar artikelinhoud
Sport

Hou vanavond op de Memorial Van Damme dit 18-jarig fenomeen in de gaten

Memorial kijkt uit naar wonderkind
Beeld AFP

Uiteraard zijn er Thiam, Sacoor en de Borlées op de Memorial. Maar let vanavond ook op Armand Duplantis, een 18-jarig polsstokfenomeen.

Het staat in de sterren geschreven dat Armand 'Mondo' Duplantis vroeg of laat het wereldrecord van Sergej Boebka (6,15 meter) van de tabellen zal springen. Op zijn achttiende zit hij al aan 6,05 meter. "Het record is realistisch," zegt zijn vader Greg, in de jaren 80 zelf een begenadigd polsstokspringer. "En als je weet dat 6,03 meter volstond om in Rio olympisch goud te winnen, dan durf ik ook te zeggen dat Mondo in Tokio olympisch kampioen kan worden."

Duplantis is al Europees kampioen. Twee weken geleden stelde hij in Berlijn tot drie keer toe het wereldrecord bij de junioren scherper, om met 6,05 meter een veteraan als Renaud Lavillenie van het EK-goud te houden. De Zweed heeft al alle records van de 7- tot 12-jarigen op zijn naam staan. Duplantis is een wonderkind.

'Ik kan er nog niet goed bij dat ik nu deel uitmaak van dat kleine gezelschap die over 6 meter sprongen. Dat is een magische grens'
Armand Duplantis, poolstokspringer

Op zijn vierde al begon Duplantis te springen. "En op zijn zevende bekeek hij de ene video na de andere, van Lavillenie, Boebka en van mannen uit de jaren 40", zegt zijn vader Greg. "Hij registreerde al die verschillende technieken."

Geen premie

Maandag begon Duplantis op de Louisiana State University in de VS, mét een beurs. Dat houdt in dat hij geen geld mag verdienen aan zijn sport en dus geen premie van 50.000 dollar, die vanavond klaarligt voor elke winnaar van de Diamond League. "Klopt," knikt de jonge atleet. "Ik mag dat niet aanvaarden. Als ik al win, want de concurrentie is niet min. Er zal toch zo'n 5,95 meter nodig zijn." Het meetingrecord van 5,96 meter is in gevaar.

Na de finale in Brussel kan Duplantis zijn jaar afsluiten en alles laten bezinken. Duplantis: "Ik kan er nog niet goed bij dat ik nu deel uitmaak van dat kleine gezelschap van uitzonderlijke atleten die over 6 meter sprongen. Dat is een magische grens."