Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Tsjechische president "sympathiseert" met extreemrechtse marsen in Chemnitz

Demonstranten houden een bord omhoog met daarop de boodschap 'Wij zijn het volk''.Beeld REUTERS

De Tsjechische president Milos Zeman zegt begrip te hebben voor de extreemrechtse marsen van de voorbije dagen, in de Oost-Duitse stad Chemnitz. "Eerlijk gezegd sympathiseer ik helemaal met deze betogers", zei Zeman gisterenavond in een interview met de commerciële zender TV Barrandov.

"Eigenlijk zeggen de demonstranten: mutti Merkel heeft de migranten uitgenodigd, en dit is het resultaat." Vandaag verdedigde Alexander Gauland, leider van de Alternative für Deutschland (AfD), de rellen die uitbraken na de betogingen.

Volgens Zeman is de enige oplossing migranten die een misdrijf begaan snel uit te wijzen. Eind vorige week bezweek een 35-jarige Duitser na een handgemeen met twee jonge mannen van buitenlandse origine aan zijn verwondingen. De achtergrond van het handgemeen is nog onduidelijk.

Die dood vormde wel de aanleiding voor de betogingen die de afgelopen dagen in Chemniz werden georganiseerd. Die betogingen escaleerden vorig weekend tot een heksenjacht op mensen die er anders uitzien. "Gek worden is gerechtvaardigd na zo'n misdaad", aldus Gauland vrijdag. "Heksenjachten zijn natuurlijk niet gerechtvaardigd, net zoals een Hitlergroet brengen."

Tsjechisch president Milos Zeman.Beeld REUTERS

Zeman reist in september naar Duisland af. Er staat dan ook een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel gepland. In Tsjechië bekleedt de president vooral een ceremoniële functie.