Direct naar artikelinhoud
Aarschot

Dertiger die zwarte jongen op spoor duwde, moet nog minstens maand in cel blijven

Dertiger die zwarte jongen op spoor duwde, moet nog minstens maand in cel blijven
Beeld RV

De 35-jarige man die onder aanhoudingsbevel was geplaatst nadat hij in Aarschot een 15-jarige zwarte jongen op het treinspoor had geduwd, moet nog minstens een maand in de cel blijven. Dat heeft de Leuvense raadkamer vandaag beslist. Volgens zijn advocaat, ontkent de man dat hij uit racistische motieven handelde.

Het incident vond vorige week zondag plaats en werd gefilmd door de oudere zus van de 15-jarige jongen. Dat filmpje dook nadien op op de sociale media. Op basis van de beelden konden drie verdachten geïdentificeerd en opgepakt worden. Het ging om een 35-jarige man, een 31-jarige vrouw en een 43-jarige vrouw.

Volgens het parket belaagden de twee vrouwen en de man de jongen die op de trein naar Leuven stond te wachten. De twee vrouwen werden intussen vrijgelaten, maar vandaag besliste de Leuvense raadkamer om het aanhoudingsbevel tegen de man met een maand te verlengen.

Verbaal en fysiek uitgedaagd

"De man gaf hem een duw en een van de vrouwen maakte een racistische opmerking", aldus het parket. "Ze bleven de 15-jarige jongen verbaal en fysiek uitdagen en er ontstond een gevecht waarbij de man de jongen op de sporen duwde. De jongen trok de man mee en het gevecht ging verder op de sporen. Ook de vrouwen mengden zich in de debatten. De oudere zus van het slachtoffer greep in om haar broer weer op het perron te helpen, maar kreeg zelf ook enkele slagen."

Verbaal en fysiek uitgedaagd
Beeld rv

De drie verdachten werden in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch motief. De twee vrouwen werden vrijgelaten, de man werd onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Plots wordt hij beschouwd als kernracist

"Volgens mijn cliënt had hij helemaal geen racistisch motief en heeft hij enkel in een impuls gehandeld tijdens een uit de hand gelopen discussie", zegt meester Karel Claes. "Hij zou die jongeman een vraag gesteld hebben, waarop die jongen op agressieve en onbeleefde manier reageerde. Daarna is de ruzie ontaard."

De dertiger zou diep onder de indruk van het hele gebeuren zijn, aldus meester Claes. "Hij is vooral geschrokken van de aandacht die het incident gekregen heeft. Plots wordt hij beschouwd als een kernracist die symbool staat voor alle problemen in onze samenleving, maar dat is hij zeker niet."