© Lokale Politie Antwerpen

Politiekantoor Noorderlaan vanaf zaterdag beveiligd door privéfirma en 24 op 7 open

Vanaf zaterdag 1 september verandert er heel wat in het hoofdkantoor van de Antwerpse politie aan de Noorderlaan. Het zal vierentwintig uur op vierentwintig open zijn en bewaakt worden door de externe bewakingsfirma Securitas. De Antwerpse politie is het eerste korps dat de bewaking van zijn onthaal uitbesteedt.

dvd

Het Antwerps schepencollege besliste in februari over een nieuwe onthaalregeling voor de Antwerpse politiekantoren. “Eén van de beslissingen was om een politiekantoor 24 uur op 7 geopend te houden. Vanaf zaterdag 1 september zal het politiekantoor aan de Noorderlaan toegankelijk zijn als onthaalkantoor”, zegt de Antwerpse politie. “Antwerpenaren en bezoekers zullen er op elk moment van de dag terecht kunnen om aangifte te doen, met of zonder afspraak.”

Wanneer het hoofdkantoor van de politie op termijn verhuist naar de nieuwe, centrale site Post X aan Berchem-Station, zal het onthaal ook daar 24 op 7 toegankelijk zijn.

Een belangrijke nieuwigheid is dat er toegangscontroles zullen worden uitgevoerd met behulp van X-rayscanners en metaaldetectiepoorten. Die beveiligingstaak gaat naar de firma Securitas. “Zo kunnen de politiemensen zich concentreren op hun kerntaken”, aldus de politie. Het Antwerpse korps is het eerste dat die taak uitbesteedt aan een externe firma.

De opdracht van Securitas in de Noorderlaan bestaat uit twee taken. “Enerzijds is er een security-luik: toegangscontrole van klanten en bezoekers en controle op gevaarlijke voorwerpen”, aldus Securitas. “Daarnaast staan ook klantvriendelijkheid en empathie centraal: de medewerkers van Securitas staan in voor de algemene ontvangst van bezoekers en klanten, en gidsen hen tot bij de juiste politiediensten.”

Het raamcontract start op 1 september en is minstens zeven en maximaal 10 jaar geldig. De komende jaren volgen andere kantoren, waaronder alvast het nieuwe mastergebouw Post X.

“Wij zijn bijzonder trots dat Politie Antwerpen ons als partner heeft gekozen”, zegt Frederik Van Bever, Sales Director bij Securitas. “Dergelijke nieuwe opdrachten voor de private sector, zoals ook de bewaking van de forensische psychiatrische centra in Gent en Antwerpen, zijn van strategisch belang voor onze sector en voor onze onderneming.”

“Wanneer de nood hoog is, kan de Antwerpse politie binnen dit raamcontract ‘on demand’ gebruik maken van andere oplossingen die Securitas aanbiedt, zoals hondenpatrouilles, mobiele bewaking, dronecamera’s, telecommunicatieoplossingen, assistentie bij evenementenbewaking, of andere technische hulpmiddelen”, voegt Van Bever er nog aan toe. “Tegelijk kunnen de Stad Antwerpen en de instellingen van stad Antwerpen (zoals het OCMW, het Zorgbedrijf, het Havenbedrijf en Digipolis) gebruikmaken van dit raamcontract voor alle tijdelijke of permanente beveiligingsoplossingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER