Direct naar artikelinhoud
Boerkini

Gentse zwembaden afficheren vanaf zaterdag toelating boerkini

Beeld ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte / William Hoogteyling

In Gent zullen de stedelijke zwembaden vanaf zaterdag de toelating om in boerkini te zwemmen afficheren. Begin juli oordeelde de rechtbank van eerste aanleg dat een klacht van een Antwerpse moslima tegen de stad Gent terecht was en dat de vrouw wel degelijk mag zwemmen in lichaamsbedekkende kledij. 

Vanaf 1 september zijn vier stedelijke zwembaden toegankelijk voor zwemmers met lichaamsbedekkende zwemkleding, zolang die bestaat uit badstof en voldoende aansluitend is. Het gaat om zwembad Van Eyck, zwembad Rooigem, zwembad Strop en openluchtzwembad Neptunus. 

De beslissing volgt op de klacht van een vrouw uit Antwerpen die de stad Gent en Farys dagvaardde omdat het haar niet werd toegestaan om te zwemmen in lichaamsbedekkende zwemkleding. De rechter volgde de klacht en vraagt een aanpassing van het reglement, dat een uitzondering om religieuze redenen moet toestaan.

De stad tekent wel beroep aan tegen de beslissing van de rechter

De stad staat nu lichaamsbedekkende zwemkleding voor iedereen toe, behalve indien de zwemkleding niet voldoet aan de voorschriften van veiligheid en hygiëne. Het gaat dus om een algemene regel, niet om een uitzondering op het bestaande reglement. 

Schending van privacy

De stad tekent wel beroep aan tegen de beslissing van de rechter, omdat de rechterlijke macht "de autonomie van de gemeenteraad aantast" en het vonnis "verwijst naar religie en levensbeschouwing als enige uitzondering". In de praktijk zou het erop neerkomen dat het personeel moet weten waarom een zwemmer voor lichaamsbedekkende zwemkleding kiest, een "onaanvaardbare schending van de privacy".