Direct naar artikelinhoud
Katholieke kerk

Australische kerk weigert gevallen van kindermisbruik te melden gehoord tijdens biecht

Aartsbisschop Mark Coleridge vandaag tijdens een persconferentie over de plicht aan priesters om misbruikzaken voortaan te melden.Beeld REUTERS

De katholieke kerk in Australië zal niet meewerken aan nieuwe wetgeving die bepaalt dat priesters het misbruik van kinderen moeten melden als ze dat tijdens de biecht horen. Dit maakte de Australische bisschoppenconferentie vandaag bekend. Met de weigering stuurt de kerk aan op een conflict met de regering.

De verplichting van priesters om naar de politie te stappen was een van de belangrijkste aanbevelingen van een groot onderzoek dat de afgelopen jaren werd gehouden naar misbruik in de Australische katholieke kerk. Twee van de acht deelstaten hebben sindsdien wetgeving geïntroduceerd die het strafbaar maakt voor priesters als ze misbruikzaken, gemeld tijdens de biecht, niet doorgeven aan de politie. Andere staten overwegen dit ook te gaan doen, maar de kerk is dus niet van plan daar aan mee te werken. 

'De enige aanbeveling die wij niet kunnen overnemen is het biechtgeheim afschaffen'
Zuster Monica Cavanagh

"De conferentie is vóór het behoud van de wet waarin het biechtgeheim is veiliggesteld", aldus de bisschoppen. De bisschoppenconferentie is het belangrijkste orgaan van de katholieke kerk in het land.

De kerk zegt 98 procent van de aanbevelingen zonder enige problemen te zullen accepteren. "De enige aanbeveling die wij niet kunnen overnemen is het biechtgeheim afschaffen", zo maakte zuster Monica Cavanagh, voorzitter van Katholiek Religieus Australië, bekend. Bij deze organisatie zijn onder andere priesters aangesloten. "Wij accepteren niet dat de bescherming van kinderen en het biechtgeheim elkaar uitsluiten."

Spijt over misbruik

De weigering van de bisschoppen werd direct bekritiseerd. "Het is beschamend dat de katholieke kerk de veiligheid van Australische kinderen niet als hun belangrijkste prioriteit ziet", aldus Leonie Sheedy van Care Leavers Australasia Network, een organisatie die opkomt voor de belangen van kinderen die onder andere in weeshuizen en internaten opgroeiden. 

Het onderzoek naar misbruik in de kerk werd vorig jaar afgesloten. Zo’n 7 procent van de priesters die tussen 1950 en 2010 werkzaam waren in de kerk, zou zich volgens het onderzoek schuldig hebben gemaakt aan misbruik van kinderen. In 35 jaar tijd dienden zo’n 1.100 personen een aanklacht in tegen de kerk omdat ze zouden zijn misbruikt. 

Volgens de onderzoekers slaagden belangrijke instituties, waaronder kerkorganisaties, er in belangrijke mate niet in om kinderen te beschermen.

Volgens aartsbisschop Mark Coleridge, voorzitter van de bisschoppenconferentie, heeft de kerk sinds het misbruik aan het licht kwam belangrijke veranderingen doorgevoerd om herhaling te voorkomen. Hij betuigde opnieuw spijt over de misbruikzaken.

7 procent van priesters die tussen 1950 en 2010 werkzaam waren, zouden kinderen hebben misbruikt

"Te veel priesters, broeders en zusters faalden in hun plicht om de waardigheid van iedereen te beschermen, in het bijzonder onze kinderen en jongeren", aldus de aartsbisschop. "Veel bisschoppen weigerden te luisteren en op te treden. De bisschoppen en religieuze leiders beloven vandaag: niet meer. Het zal niet meer gebeuren dat personen die beschuldigd worden, overgeplaatst worden naar elders. De reputatie van de kerk zal niet meer boven de veiligheid van de kinderen worden gesteld."