Direct naar artikelinhoud
Politie

Waarom heeft Antwerpse politie nood aan privébewaking?

Het politiekantoor aan de Noorderlaan wordt vanaf dit weekend bewaakt door bewakingsagenten van Securitas.Beeld Belga

Vanaf dit weekend zal het hoofdkantoor van de Antwerpse politie aan de Noorderlaan bewaakt worden door de private beveiligingsfirma Securitas, een unicum in België. Ironisch of niet echt opmerkelijk?

Schrik niet als u straks in het hoofdgebouw van de lokale politie Antwerpen aan de Noorderlaan gecontroleerd wordt door een bewakingsagent zonder blauw vlammetje. Naast het feit dat het onthaalkantoor vanaf dit weekend 24 op 7 en zonder afspraak open is voor aangiftes, is er namelijk nog een opvallende verandering: de politie schakelt de private beveiligingsfirma Securitas in voor de bewaking van het onthaal.

De beslissing om privébewaking in te zetten, dateert van begin 2018. Na een aanbestedingsprocedure kwam Securitas als beste uit de bus. Het bedrijf zal twee taken uitvoeren. Eerst en vooral moet het bezoekers controleren op onder meer het bezit van gevaarlijke voorwerpen, ondersteund door technologische hulpmiddelen zoals röntgenscanners. Anderzijds zijn de bewakingsagenten er ook om de algemene ontvangst te regelen, bezoekers naar de juiste diensten gidsen bijvoorbeeld.

'Dit zorgt ervoor dat onze mensen zich terug met hun kerntaken kunnen bezighouden, en het kost ons een pak minder'
Sven Lommaert, Politie Antwerpen

Het is de allereerste keer dat een politiekantoor gebruik maakt van de zogenaamde 'wet-Jambon' uit november 2017, die de overheid meer mogelijkheden biedt om een beroep te doen op de private veiligheidssector. In maart nam Securitas ook al de bewaking van de militaire kazerne over van Heverlee over, tegen 2020 zouden zelfs twintig kazernes in ons land bewaakt worden door een privéfirma.

Grote bereidheid

De opmars van dergelijke samenwerkingen lijkt ironisch: waarom moeten goedgetrainde agenten en militairen hun eigen bewaking uit handen geven? Volgens Sven Lommaert, woordvoerder van Politie Antwerpen, is de reden simpel: "Het zorgt ervoor dat onze mensen zich terug met hun kerntaken kunnen bezighouden." Zo zou er extra capaciteit voor de wijkwerking op het terrein komen. Ook in Heverlee werd gesteld dat 32 voltijdse militairen van de wacht verlost werden door de beslissing.

Dergelijke cijfers zijn in Antwerpen niet gekend en dat lijkt logisch, aangezien er voor de nieuwe 24/7-regeling gewoonweg geen toegangscontrole was. Dat daar nu nood aan is, kadert volgens Lommaert in een aantal structurele veiligheidsingrepen. "Die zijn al een tijd geleden in gang gezet. Samen met de terreurdreiging merken we een toegenomen dreiging naar onze politiemensen en die willen we beter beschermen. Dankzij deze samenwerking kost dat ons gewoon een pak minder."

Een bevraging van de UGent bij de Vlaamse en Brusselse korpschefs toont trouwens dat er bereidheid is tot meer van deze privébewaking. Hoewel slechts een kwart van hen antwoordde, gaf liefst 70 procent aan dat het onthaal of live bekijken van camerabeelden perfect met de private sector gedaan kan worden.

Al is die toenemende private inmenging in een internationale context niet zo opmerkelijk te noemen. In België zijn er nog steeds ruim dubbel zoveel politiemensen als private bewakingsagenten actief, in het Verenigd Koninkrijk is die balans omgekeerd. Ook in Duitsland, Zweden of Frankrijk weegt de private bewakingssector veel zwaarder door.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie