© Patrick De Roo

Al vijf jaar ‘hobbelen’: “Dankzij ons is hobbelen een synoniem voor feesten geworden”

In vijf jaar en zestien edities hebben de Hobbelpaard-feestjes een trouw publiek opgebouwd. Daardoor heeft het werkwoord ‘hobbelen’ een tweede betekenis gekregen: de bloemetjes buitenzetten op een van die techno- en houseavonden. Zoals vanavond in de Magiq Spiegeltent aan het Noordkasteel.

AnRo

“We zijn exact vijf jaar geleden gestart, in september 2013”, vertelt Nelson Donck (28), een van de organisatoren. “Techno en house, van oorsprong undergroundgenres, zaten toen al in de lift.” Maar toch hadden de genres toen nog een ietwat duistere bijklank. “Vroeger waren de flyers van dat soort feestjes ook heel donker. Wij wilden net een niet al te serieuze sfeer creëren, er meer kleur en frisheid in brengen en de feestjes vrouwvriendelijk maken.”

Dat is te zien aan de fleurige aankondigingen op de Facebookevenementen, en zeker ook aan de naam ‘Hobbelpaard’. “Als naam wilden we iets grappigs en absurds, waarvan we ook makkelijk een logo konden maken.” De voorkeur ging uit naar Nederlands, nog een verschil met gelijkaardige feestjes in die tijd. “Alle anderen gebruikten alleen Engels in hun communicatie. Wij waren de eersten die vonden dat het in de eigen taal ook kon.”

En dat heeft gewerkt. “Je weet dat je goed bezig bent als mensen het hebben over ‘hobbelen’ als ze naar een van onze feestjes komen. We zijn begonnen met 700 bezoekers op de eerste editie en zijn daarna altijd richting duizend gegaan.”

Goed opbouwen

Nelson en zijn collega Laurent Percy (27) kwamen vijf jaar geleden uit de meer commerciële, R&B-getinte uitgaanswereld. De expertise die ze daar opdeden, gebruiken ze nu nog steeds. “We hadden al geleerd hoe je een avond goed opbouwt”, zegt Laurent. “Bij Hobbelpaard proberen we daaraan vast te houden door te beginnen met relatief rustige muziek, eerder funky- of disco-achtige house. Dan bouwen we op met dj’s die een hoger aantal beats per minuut spelen. Volgens mij zijn we ook daarin bijna uniek. Ik denk dat andere organisaties hun line-up vooral laten bepalen door welke grote dj’s ze kunnen strikken.”

Het moeten dus niet altijd grote namen zijn voor Nelson en Laurent. “We hebben doorheen de jaren altijd veel jong talent gevonden in Antwerpen, Brussel en Gent.” Vanavond gaat het crescendo in de Magiq Spiegeltent dankzij Nathan Boost, Konna, Baikal en Cellini .

De prijs van Hobbelpaard ligt bewust vrij laag. “Ik vind het zelf niet leuk om 25 euro voor een feestje te betalen, er vanaf het begin bij te zijn en dan eventueel teleurgesteld te worden”, zegt Laurent. “Wij willen ook toegankelijk zijn voor mensen die maar in de helft van de avond kunnen komen.” In voorverkoop kost een ticket voor vanavond 7,50 euro, aan de kassa 10 euro.

www.facebook.com/Hobbelpaard