Geboortegewicht Japanse baby’s daalt omdat moeders slank willen blijven

© iStock

Zwanger zijn en toch slank blijven lijkt een Japanse obsessie. Baby’s wegen daardoor steeds minder bij de geboorte. Zorgt het ook voor een toename in aantal miskramen?

Steeds meer Japanse vrouwen proberen tijdens hun zwangerschap zo slank mogelijk te blijven. Daardoor wordt het geboortegewicht van baby’s lager, zo blijkt uit een analyse in Scientific Reports. Sinds 1980 zou zich dat vertalen in een geringere lengte van de Japanners – en mogelijk ook in gezondheidsproblemen, hoewel de indicaties daarvoor wat vager zijn.

Of de slankheidobsessie zich vertaalt in een groter aantal miskramen, is niet duidelijk. Het is sowieso niet gemakkelijk om zicht te krijgen op de frequentie van miskramen, omdat die vaak gebeuren nog voor iemand zich bewust is van een zwangerschap. Een nieuwe studie in het digitale vakblad bioRxiv besloot dat zwangerschappen minstens in de helft van de gevallen uitmonden in een miskraam. Maar omdat de meeste daarvan zich heel vroeg in de zwangerschap voordoen, worden ze niet opgemerkt.

Hoe ouder een vrouw, hoe hoger het risico op een miskraam: voor vrouwen ouder dan veertig zou het om een verhouding van dertig miskramen per baby gaan. Een miskraam is vaak een natuurlijke reactie van het lichaam om een ‘fout’ embryo af te stoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content