Direct naar artikelinhoud
Sunday Morning Playlist

De favoriete ochtendmuziek van Telenet-baas John Porter: 'Een kater op zondag? Al 45 jaar aan een stuk'

John Porter, CEO van Telenet en toegewijde muziekliefhebber.Beeld Telenet

Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van Telenet-baas John Porter.

"Een zondag betekent voor mij al te vaak: opstaan met een kater en naar reggae luisteren. Die slechte gewoonte kan ik nu al vijfenveertig jaar niet afschudden. Sjah, mijn gekke vrouw en ik, wij zijn nogal toegewijd als het aankomt op plezier maken."  Aan het woord is John Porter, CEO van Telenet - half Australisch, half Amerikaans, maar volledig in de Belgische traditie bon vivant.

Zijn geïmporteerde wortels lijken gemaakt om te schieten in Belgische bodem, al was het aanpassen aan het extreem trage ritme van een zondag in dit land. "Zeker als je hier geen familie hebt wonen, is het even zoeken naar leven in de brouwerij. Waar ik woon, is het zo kalm dat je een halve dag in het midden van de straat kan liggen zonder overreden te worden. Maar tegenwoordig vluchten we naar het midden van de stad. Een garnaalkroket eten van die ene viswinkel in Brussel, mensen zien, de sfeer opsnuiven. Zo hebben we ons dat trage tempo toch eigen gemaakt."

Dat ons land zijn hart heeft veroverd, is eveneens te zien aan zijn muzikale favorieten: Intergalactic Lovers, blackwave. en zelfs het West-Vlaamse Ertebrekers prijken bovenaan zijn lijstje. "Mijn leerkracht Nederlands spoort me aan om af en toe naar Nederlandstalige popmuziek te luisteren", geeft hij toe, "maar ik moet zeggen dat vooral het iets alternatievere Vlaamse geluid mij aanspreekt. Geef mij dus maar de internationale sound van Intergalactic Lovers. Of onlangs hoorde ik Absynthe Minded op de radio - wist ik veel dat die Bélgisch waren? Fan was ik al: niks lekkerder dan de klank van een versterkte akoestische gitaar."

'Mijn leerkracht Nederlands spoort me aan om af en toe naar Nederlandstalige popmuziek te luisteren, maar ik moet zeggen dat vooral het iets alternatievere Vlaamse geluid mij aanspreekt'
John Porter

Genekt na Ibiza

Ook de blue eyed soul van zijn zoon mag in het lijstje van de CEO. "Ik heb ooit mijn zoon proberen te dwingen om in Rotterdam economie te studeren. Maar als snel zei hij 'vader, dat lukt me niet. Ik mòet proberen om het met mijn muzikaal talent te doen.' Dankzij hem zie ik van dichtbij hoe de muziekindustrie werkt, en wat de definitie van 'succes' daar betekent. De dood van Avicii heeft mij bijvoorbeeld ook geraakt als muziekfan en als vader. Daarom heb ik het nummer 'Friend of Mine' gekozen. In zijn laatste uren stapte een vriend nog voor hem op de vlieger, nadat hij hem om hulp vroeg, dus lijkt dat nummer wel een voorbode."

Zijn kinderen zijn ondertussen allemaal volwassen en leiden hun eigen leven op andere plaatsen in Europa. Ook daarom zijn de weekends van Porter niet altijd op Belgische wijze gevuld met familie en vrienden. 

"Weet je wat de beste truc is om je familie af en toe te verenigen? Organiseer gewoon de beste vakantie, dan gaan ze wel mee! Ik heb regelmatig een uitje nodig om stoom af te laten, en ik begrijp mensen niet die non-stop blijven doorwerken. Onlangs ben ik een paar dagen naar San Fransisco gevlogen om met mijn vrouw naar een muziekfestival te gaan - zoiets doen we regelmatig. Al moet ik ook wel matigen, hoor: na mijn vorige vakantie in Ibiza stonden mijn serotonine-levels legendarisch laag. (lacht) Het hoort bij de Australische modus operandi: knijp elk beetje vrije tijd ten volle uit, met vrienden, muziek en veel rosé-wijn."

Genekt na Ibiza
Beeld Telenet
'Ik hou van België om haar rijke culturele verleden, maar Australië heeft een grondigere chillcultuur, waarbij feesten op het strand hand in hand gaat met een gezonde levensstijl'
John Porter

In de bedrijfswereld mag traagheid dan de grootste zonde zijn, de baas van de telecommunicatiereus heeft ook doordeweeks zijn truucjes om zichzelf niet voorbij te lopen. Zijn Australische roots zorgen voor een sterke band met Oosterse rituelen en gebruiken. "Ik hou van België om haar rijke culturele verleden, maar Australië heeft een grondigere chillcultuur, waarbij feesten op het strand hand in hand gaat met een gezonde levensstijl en zoeken naar balans. Sydney is een world class city  neergeplant in het midden van het strand, op luttele uren vliegen van Bali. In de weekends val ik terug op die Oosterse rituelen - bijna agressief stretchen tijdens mijn Yin Yoga, en mediteren. Heel belangrijk voor mij."

All work and no play, no way

En toch vindt u onderaan deze pagina een Sunday Morning Playlist gevuld met upbeat popmuziek, en soul met hier en daar een melancholische inslag: niet meteen voor meditatie geschikt. "Het leven is al hard genoeg", vindt de eeuwig optimistische Porter. "Mijn cultuurconsumptie moet dat niet weerspiegelen. Ik kijk niet naar enge films, ik luister niet naar triestige muziek. Waarom zou ik, als ik gewoon probeer om me te amuseren?" Bastille, Portugal The Man en, jawel, Avicii horen bij de lievelingsmuziek van Porter, maar ook Courtney Barnett en Father John Misty zijn van de partij - muzikaal plezier hoeft daarom niet hersenloos te zijn. "Mijn kinderen plagen mij ermee dat ik Bastille zo goed vind; maar ik moest wel eindigen met een echte meezinger in mijn lijstje. Ik heb een zwak voor grootse, optimistische muziek."

'Mijn kinderen plagen mij ermee dat ik Bastille zo goed vind, maar ik heb een zwak voor grootse, optimistische muziek'
John Porter

Of muziek ook belangrijk is tijdens het werken? "Wel, tegenwoordig sta ik er op dat er tijdens onze grote meetings muziek wordt gespeeld. En tijdens de eerste warme dagen in juni nodigde ik elke dag een artiest uit om liedjes te komen spelen voor onze werknemers. Sommige collega's vonden dat geldverspilling. Ik vond dat onze werknemers dat verdienden. We werken in een televisie- en communicatiebedrijf. We zijn geen kanker aan het genezen, hé."

Beluister hieronder de Sunday Morning Playlist van John Porter.