Regering wil laagste werkloosheidsuitkeringen optrekken

De regering wil de laagste werkloosheidsuitkeringen optrekken. Daarmee reageert ze op kritiek van de vakbonden, die erop wezen dat sommige uitkeringen onder de armoedegrens liggen.

De regering raakte het voor de zomer eens om vanaf begin volgend jaar de zogenaamde ‘degressiviteit’ van de werkloosheidsuitkeringen in te voeren. Werklozen zouden dan tijdens een eerste periode een hogere uitkering krijgen, die dan nadien sneller daalt. Na zes maanden krijgt de werkloze enkel nog een forfait afhankelijk van zijn of haar gezinssituatie.

Maar volgens de vakbonden leidt die maatregel sneller tot armoede. Zo zou een alleenstaande na zes maanden een maandelijks forfait van amper 1.031 euro krijgen, een bedrag dat onder de armoededrempel ligt. “Dat is erg laag en daar zijn we ons van bewust”, zei minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme vandaag bij het Waalse RTL. “Daarom zal de regering aan de sociale partners voorstellen om de laagste werkloosheidsuitkeringen op te trekken.”

De socialistische vakbond twijfelt echter aan de oprechtheid van de regering. De vakbond verwijst naar verklaringen van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir in oktober, die sceptisch stond tegenover de mogelijkheid om de sociale minima te verhogen tot het niveau van de Europese armoededrempels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen