© Shutterstock

Ben je een uitsteller? Met deze trucjes pak je dat aan

Hoewel het meestal als bijzonder frustrerend ervaren wordt, verdrinken we vaak in onze to-dolijstjes en blijven we uitstelgedrag vertonen. En eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk. Onderzoekers van Harvard hebben aangetoond dat uitstelgedrag bijzonder menselijk is en ons brein voorgeprogrammeerd is om taken en opdrachten uit te stellen. Gelukkig bestaan er ook een paar slimme trucs om het 'dat-doe-ik-morgen-wel'-syndroom aan te pakken.

elvh

Winst op korte termijn haalt het in ons hoofd bijna altijd van het uitzicht op een toekomstige beloning. Grotere taken schuiven we dus vaker aan de kant om eerst nog wat concretere en overzichtelijke 'to do'-s aan te pakken. Caroline Webb, wetenschappelijk onderzoeker aan Harvard, heeft aangetoond dat uitstelgedrag eigenlijk heel erg menselijk is en ons brein voorgeprogrammeerd is om taken en opdrachten uit te stellen. Maar dat betekent gelukkig niet dat we ons brein niet een beetje kunnen misleiden.

1. Zoek een 'partner in crime'

Sociale druk kan helpen om een taak sneller aan te pakken. Heb je dus een deadline op het werk, vertel dat aan een collega. Als er andere mensen op de hoogte zijn van je to-dolijst, dan zal de sociale druk er voor zorgen dat je je takenlijst ook effectief sneller afwerkt.

2. Maak de eerste stap heel concreet

Zolder opruimen of presentatie voorbereiden, zijn vaak niet concreet genoeg. Splits grotere taken op in kleinere to-dolijstjes en maak die eerste stap heel concreet. Dozen verzamelen of vijf good practices voor je presentatie opzoeken, zijn concreter en zetten je sneller aan het werk.

3. Zorg voor een (kleine) beloning

Voelt de taak aan als een hele opgave en heb je het gevoel dat je een berg moet beklimmen? Koppel de opgave dan aan iets dat je leuk vindt. Als je die eerste taak hebt afgevinkt, dan heb je een koffie met koekje verdiend, bijvoorbeeld.

4. Confronteer jezelf met de taak die je blijft uistellen

Waarom blijf je die taak maar uitstellen? Waarom kijk je er zo tegenop? Stel jezelf gerust een paar 'waarom'-vragen. Het is pas als je een probleem erkent en begrijpt, dat je het ook effectief zal en kan aanpakken.

5. Overwin je angst

De reden waarom je bepaalde taken altijd maar blijft uitstellen is vaak omdat je schrik heb, of omdat je de dingen té goed wil doen. De 70%-regel kan je misschien helpen om deze angst te overwinnen. Als je 70% van de informatie hebt die je nodig hebt om een beslissing te nemen, als je 70% van de middelen hebt om een project af te werken, en als je ongeveer 70% zeker bent dat je zal slagen, dan mag je eraan beginnnen. Wachten tot je helemaal voorbereid bent, is geen goed idee. Je kan nooit helemaal voorbereid zijn op alles. Volg je buikgevoel en begin eraan.

6. Denk ook eens aan wat allemaal kan misgaan als je alles maar blijft uitstellen...

Je haalt een deadline net niet en verliest zo een paar belangrijke klanten. Of door je eigen uitstelgedrag zit je de hele zaterdag aan je computer... Als je even stilstaat bij de mogelijk negatieve effecten van je uitstelgedrag, dan zal je meer gemotiveerd zijn om je to-dolijst aan te pakken. Niet morgen, maar nu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer