Direct naar artikelinhoud
Cuba

Mysterieuze ziektesymptomen van Amerikanen in Cuba zijn "mogelijk veroorzaakt door microgolfwapens"

Mysterieuze ziektesymptomen van Amerikanen in Cuba zijn "mogelijk veroorzaakt door microgolfwapens"
Beeld REUTERS

Volgens wetenschappers zijn de mysterieuze gezondheidsklachten waar personeelsleden van de Amerikaanse ambassade in Cuba mee kampen mogelijk een gevolg van microgolfwapens. Dat schrijft The New York Times.

De problemen doken eind 2016 op en ontstonden na het horen van vreemde, onverklaarbare geluiden. De precieze oorzaak is nog altijd niet achterhaald.

Douglas H. Smith, directeur van het Center for Brain Injury and Repair aan de universiteit van Pennsylvania, zegt zegt nu in The New York Times dat de meest plausibele verklaring voor de symptomen microgolfstralen zijn. Ons brein kan die percipiëren als geluid, gekend als het Frey-effect, genoemd naar de nu 83-jarige wetenschapper Allan H. Frey. 

Cuba en Rusland

Smith: "Iedereen was aanvankelijk erg sceptisch, maar nu geeft iedereen toe dat daar wel degelijk iets in zit." Frey zelf sluit een gezamenlijke aanval van Cuba en Rusland met een of ander microgolfwapen niet uit. Het doel zou dan zijn om de recent aangehaalde banden tussen Cuba en de VS weer losser te maken.

Indien dat klopt, was het in elk geval een succesvolle operatie. Net op het moment dat de relaties tussen Washington en Havana stilaan verbeterden, liet de Amerikaanse overheid een hoop medewerkers uit Cuba repatriëren en stuurde ze Cubaanse diplomaten in de VS weer naar huis. 

Geen bewijs

De VS spraken van "gerichte aanvallen" nadat meer dan twintig medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Cuba luide bel- of zoemgeluiden waarnamen en te maken kregen met mentale en fysieke klachten, zoals hersenschuddingen. Het officiële onderzoek loopt nog altijd. Voorlopig is er geen bewijs gevonden dat de Cubaanse en/of Russische overheid achter de eventuele aanvallen zit.

Aanvankelijk dachten onderzoekers dat heimelijke geluidsaanvallen, virale infecties of besmettelijke paranoia waarschijnlijk de boosdoeners waren. Nu gaan de alsmaar sterker wordende vermoedens naar microgolfstralingen als oorzaak van de ziektesymptomen. In maart was er in het uitgebreide verslag in Journal of the American Medical Association (JAMA) nog geen sprake van microgolfstralen.